Miloš Rejnuš: Život s hudbou

15. srpen 2013
Hra pro tento večer

Souběh konkurzu na licenci městského kolovrátkáře a soutěže klavírních virtuózů vyústí v tragické důsledky. Inscenaci uvádíme v rámci cyklu Výroční průvodce rozhlasovou hrou.

Miloš Rejnuš patřil k největším dramatickým talentům své generace, bohužel jeho tvorbu ukončila tragická smrt. Přesto stačil dvaatřicetiletý autor napsat několik rozhlasových her, které právem vešly do historie a objevily se i na divadelních jevištích.

Hru Život s hudbou založil Rejnuš na ironickém nápadu. V provinčním městě chystají soutěž klavíristů, všemi očekávaný svátek hudby však poněkud naruší ztřeštěný nápad místních radních, uspořádat podobné klání pro místní kolovrátkáře.


Osoby a obsazení: varhaník (Ladislav Boháč), Max Troxler (Vladimír Ráž), reportér (Ilja Prachař), starosta (Josef Bláha), radní Bool (Miroslav Doležal), radní Berendes (František Hanus), radní Hotta (Josef Chvalina), radní Ammers (Bedřich Bobek), mluvčí strany lidového pokroku (Soběslav Sejk), mluvčí strany národního pokroku (Karel Beníško), radní (Karel Kastner a Eduard Kašpar), tajemník (Jiří Hurta), sluha + vedoucí sboru (Artur Šviha), porotci (Karel Houska, Zdeněk Hodr a Vladimír Čech), redaktor (Josef Větrovec), hlasatelka (Viola Zinková), klavíristé (Bořivoj Navrátil, Vladimír Salač a Bedřich Šetena) a dalšíRežie: Miloslav JarešDramaturg: Karel TachovskýHudba: Jiří Berkovec

Natočeno v roce 1964.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.