Milan Uhde: Jitřenka naší slávy. Věra Galatíková v roli Němcové v dokumentární rozhlasové hře

4. únor 2020

Jak Božena Němcová prožívala kritické období svého života, kdy trpěla hmotnou nouzí a vyrovnávala se s dlouhodobou krizí v manželství? Vyčerpávající zápas o tvůrčí podmínky jako by byl v přímém rozporu s poetickým přízviskem „naší příští slávy jitřenka“, kterým čeští vlastenci svou spisovatelku ověnčili až po její smrti. Dokumentární rozhlasovou hru Milana Uhdeho s Věrou Galatíkovou, Karlem Högrem a Luďkem Munzarem poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Text rozhlasové hry o Boženě Němcové napsal Milan Uhde v roce 1975, to znamená v období, kdy se z úspěšného divadelního a rozhlasového autora šedesátých let stal personou non grata. Publikovat pod vlastním jménem mu bylo znemožněno až do roku 1987.

…navzdory negativním vlivům může útlak, izolace a ostrakizace na tvůrčího člověka zapůsobit i příznivě. Jako zakázaný autor jsem si tento postřeh často připomínal. Byla to doba, kdy jsem se o svých dramatických pokusech dozvídal poctivou pravdu. „Je to druhák,“ řekl mi o jednom z nich kamarád kritik netušící, že autorem jsem já, „ale dá se to pít“. Ta léta mě odnaučila ješitnému zhlížení ve vnějším úspěchu…
Milan Uhde v doslovu knižního výboru Balada pro banditu a jiné hry na zapřenou (Atlantis, 2001)

Natáčení rozhlasové hry Továrna na absolutno Karla Čapka (Praha, 28. 11. 1964): Horčička, Gruss, Leraus, Höger

Také Jitřenka naší slávy se stala autorovou „hrou uvedenou na zapřenou“. Zasloužil se o to dramaturg Jaromír Ptáček, který na sebe spolu s režisérem Josefem Melčem odvážně vzal riziko a podařilo se jim text v komunisty více než dobře střeženém Československém rozhlase úspěšně přivést k premiéře. Konspirace fungovala dobře a inscenace byla reprízovaná i v době, kdy Milan Uhde podepsal Chartu 77 a kdy útlak komunistického režimu uplatňovaný na opozici vrcholil.

Luděk Munzar ve studiu

Režisér Josef Melč vytvořil zdařilou inscenaci se skvělým hereckým obsazením. Hlavní roli svěřil Věře Galatíkové a v dalších účinkují např. Karel Höger a Luděk Munzar. Přestože osobnost a dílo Boženy Němcové jsou zakotveny v 19. století, hra Milana Uhdeho i dnes zaujme posluchače nejen univerzálním tématem střetu výjimečné osobnosti s nepřízní doby a společnosti, ale i detaily ze života spisovatelky, který měl v mnoha ohledech rysy velkého dramatu.

Osoby a obsazení: Božena Němcová (Věra Galatíková), páter Štulc (Karel Höger), Antonín Augusta (Antonín Molčík), profesor Helcelet (Luděk Munzar), Josef Němec (František Hanus), Václav Čeněk Bendl (Miroslav Masopust), Ferdinand Náprstek, zvaný Halánek (Vladimír Brabec), paní Tobolářová (Libuše Havelková) a Jan Pankl (Josef Patočka)

Hudba: Jiří Smutný
Režie: Josef Melč
Natočeno v roce 1976.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související