Michal Lázňovský: Rajchsmaršál a muzejní myš. Příběh kunsthistoričky a špiónky, která za války zachránila obrazy ukradené nacisty

7. květen 2022

Kdyby byla mužem, znal by ji celý svět. Poslechněte si pravdivý příběh kunsthistoričky Rose Vallandové, která se jednoho dne ocitla tváří v tvář nejbezohlednějšímu sběrateli umění Hermannu Göringovi, odhodlala se mu vzorovat a stala se nejvýznamnější francouzskou špiónkou v oblasti umění. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Slečna Rose, kurátorka (Apolena Veldová), Maurice (Oldřich Vlach), Hermann Göring (Jiří Dvořák), Dr. Borchers, kunsthistorik (Ivan Řezáč), Baron von Behr, plukovník (Svatopluk Skopal), Dr. Lohse, obchodník s uměním (Jan Šťastný), Jacques Jaujard, ředitel Louvru (Ivan Trojan), Dr. A. Hofer, Göringův umělecký poradce (Jan Vlasák), Jacquelin, Jaujardova asistentka (Dana Černá), německá stráž (Lothar Martin) a hlas (Jiří Knot)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Jiří Neužil
Režie: Michal Lázňovský
Natočeno: v roce 2015

Uznání se Rose Vallandové dlouho vyhýbalo. Byla intelektuálkou, která se vypracovala z chudých poměrů, navíc lesbička, a ještě ke všemu nezkorumpovatelná. Osud kunsthistoričky Rose Vallandové  se radikálně změnil na podzim roku 1940. Tehdy nacisté začali v pařížském muzeu Jeu de Paume shromažďovat umělecké sbírky uloupené židovským rodinám. Jednoho dne se tak ocitla tváří v tvář nejbezohlednějšímu sběrateli umění, Hermannu Göringovi. Zachránila pro svět tisíce uměleckých děl uloupených nacisty v okupované Francii. Díky tomu, že tajně evidovala ukradené umělecké předměty, bylo možné po válce zjistit jejich právoplatné vlastníky. Její zásluhy začínají být doceněny až dnes.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související