Michail Afanasjevič Bulgakov: Divadelní román (5 částí)

Michail Afanasjevič Bulgakov (15. května 1891 –10. března 1940) byl ruský spisovatel a dramatik, ale také divadelní režisér i herec. Jeho Divadelní román můžeme číst jako zpracování autorova vlastního příběhu s románem Bílá garda, později přepracovaným do dramatické formy nazvané Dny Turbinových. Michail Bulgakov ukazuje život velkého oficiálního divadelního tělesa se vší jeho bizarností, intrikami, malichorenostmi i vzdor tomu všemu jistou velkolepostí divadelního umění, kterému nelze odolat.

Bulgakov psal Divadelní román v letech 1930 až 1936, zanechal jej nedokončený, protože všechny své síly na konci života vložil do napsání románu Mistr a Markétka. Divadelní román však patří mezi fragmenty, které – podobně jako třeba Kafkův Proces nebo Zámek – jsou dovršenými uměleckými díly, kdy nesejde na tom, jak děj dopadne. Model světa a lidské společnosti v něm, ale zejména model situace svobodného umělce a jeho nezničitelného talentu, jaký zachytil Bulgakov v Divadelním románu, je obecně platný a věčný.

Četbu na pokračování z Divadelního románu Michaila Bulgakova pro rozhlas připravila Eva Willigová z překladu Aleny Morávkové, v režii Hany Kofránkové účinkuje Lukáš Hlavica.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.