Martin Františák: Druhé klíče. Příběh pokusu o návrat

26. leden 2021

Hlavní hrdina se vrací na vesnici převzít vrácený statek. Sám si není jistý, zda kvůli slibu, který dal otci, oddanému a zároveň uštvanému věrozvěstu lidové hudby. Nebo tak činí z potřeby najít své kořeny, z touhy po odplatě, či kvůli dávné lásce? Jisté se ukáže jen to, že se toho změnilo víc a jinak, než si uměl představit. Premiéru hry Martina Františáka s Martinem Siničákem v hlavní roli poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Martin Siničák, Michal Przebinda, Tomáš Šulaj, Zdeněk Lambor, Miroslav Černý, Josef Kaluža
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Hudba: Anna Mikolajková (hraje cimbálová kapela pod vedením Tomáše Zouhara)
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 26. 1. 2021
Natočeno: v olomouckém studiu Českého rozhlasu

Nová hra Martina Františáka vypráví o jednom pokusu o návrat. Hlavní hrdina Metoděj se vrací do vesnice na Valašsku, aby převzal navrácený statek. Právě odtud vyhnali krátce před smrtí jeho otce. Pravou příčinou nuceného odchodu ale překvapivě nebyla kolektivizace.

Martin Františák: Druhé klíče. Fotografie z natáčení (2021)

Metodějův otec (předobrazem postavy je Milan Švrčina) byl vášnivý hudebník, pedagog a propagátor folkloru, který neúnavně zakládal lidové kapely ať už ze svěřených žáků či dospělých. Jeho autentické vnímání lidové kultury ale odporovalo oficiální kulturní politice. Proto byl vždy krátce poté, co se mu podařilo vybudovat úspěšný soubor, vyhnán o vesnici dál. Metoděj cítí povinnost ve svobodných časech na otcův odkaz navázat. Doufá přitom, že síla „muzigy“ pomůže překlenout staré rozpory. Sám si ale není jistý, zda se vrací jen kvůli slibu, který dal otci, nebo tak činí z potřeby najít své kořeny, z touhy po odplatě, či kvůli dávné lásce. Jisté se ukáže jen to, že se toho změnilo víc a jinak, než si uměl představit. Je totiž už druhá polovina devadesátých let, mnohé naděje dostaly pachuť iluze, nové rány pálí víc než staré a vina překrývá vinu.

Martin Františák: Druhé klíče. Fotografie z natáčení (2021)

Autor Martin Františák se v nové hře opět vrací do svého rodného kraje. Narodil se v roce 1974 ve Valašském Meziříčí. Od dob středoškolských studií na tamním Gymnáziu Františka Palackého je členem indie-punkrockových kapel Hilda Sutherskillová a Nic složitýho. Na Divadelní fakultě brněnské JAMU studoval nejdříve dramatickou výchovu a následně činoherní režii. Zde se také seznámil s řadou osobností, které se ukázaly pro jeho další dráhu klíčové: Alexejem Pernicou, Arnoštem Goldflamem, Zojou Mikotovou, Pavlem Švandou a dalšími.

Jako dramatik debutoval hrou Doma napsanou pro amatérský Divadelní soubor Jana Honsy v Karolince. Hru pak na velké scéně uvedlo pražské Národní divadlo, stejně jako později jeho druhou hru Karla. Zatím poslední hru Havel v zemi čeledínů napsal Františák pro Národní divadlo Brno. Je také častým autorem dramatizací a výrazných úprav jiných dramatických děl.

Martin Františák: Druhé klíče. Fotografie z natáčení (2021)

V letech 2005–2007 byl uměleckým šéfem divadla Polárka, které si za jeho působení vysloužilo nominaci na titul „divadlo roku“. V letech 2007–2013 působil jako umělecký šéf ostravského Divadla Petra Bezruče. V letech 2013–2018 vedl činohru brněnského Národního divadla. Od roku 2019 je uměleckým šéfem Švandova divadla v Praze.

Jako režisér má dnes na svém kontě na šest desítek divadelních inscenací. Opakovaně spolupracoval s profesionálními divadly po celé České republice: s Divadlem na Vinohradech, Divadlem v Dlouhé, Klicperovým divadlem Hradec Králové, Jihočeským divadlem České Budějovice, Městským divadlem Zlín nebo Slováckým divadlem Uherské Hradiště. Za inscenaci Brémská svoboda v Městském divadle Kladno obdržel Cenu Josefa Balvína, několikrát byly jeho inscenace v Divadelních novinách vyhlášeny Sukcesem měsíce. Režíroval také známý televizní cyklus Česko jedna báseň.

V rozhlase debutoval textem Tvůj děda, následovaly hry Dva chlapi za město, Průtrž (ta zvítězila v soutěži k 80 výročí založení Českého rozhlasu) a Nejasné nebe. Je autorem rozhlasové úpravy hry Jana Balabána a Petra Motýla Bezruč?!, kterou také sám režíroval.

Do hlavní role Metoděje obsadil režisér Tomáš Soldán Martina Siničáka. Dále hrají Michal Przebinda, Tomáš Šulaj, Josef Kaluža, Zdeněk Lambor, Miroslav Černý, Tereza Lexová, Jan Ťoupalík a Zdeněk Julina. Hudbu, která hraje v této tragikomedii zásadní roli, složila Anna Mikolajková a nahrála kapela pod vedením Tomáše Zouhara. Zvuk Zdeněk Prchlík.

Spustit audio

Související