Martin Dušek a Ondřej Provazník: V české společnosti chybí odvaha prosazovat vyostřené nápady

14. říjen 2019

Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička ve své dost možná životní roli – to jsou protagonisté snímku Staříci o dvou kamarádech z protikomunistického odboje, kteří se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou. Film právě přichází do kin, a s ním přišli i jeho autoři. Ondřeje Provazníka a Martina Duška do vltavské Vizitky pozval Tomáš Pilát.

Ondřej Provazník a Martin Dušek se spřátelili v druhé polovině devadesátých let na pražské Fakultě sociálních věd, kde oba studovali žurnalistiku s televizní specializací. Bakalářskou práci pojali filmově, Dušek natočil dokument o velkorypadle za dědovou chalupou, Provazník vyprávěl příběh hocha, který se chce navzdory všem trendům dostat do armády. Oba si pak prý také vybrala Česká televize jako mladé talenty na moderátorský post do pořadu Události. „Jenomže po nás chtěli, abychom nosili brýle a ostříhali si vlasy, a tak z toho nakonec sešlo,“ říkají Provazník s Duškem.

Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička ve snímku Staříci

Filmu, zejména dokumentární tvorbě, se věnují zvlášť i společně. Dohromady natočili například dokument Poustevna, das ist Paradies!, který v roce 2007 uspěl na jihlavském festivalu, anebo Ženy SHR. I tento snímek v Jihlavě o tři roky později mezi českými dokumenty zvítězil.

Jejich zbrusu nový hraný film Staříci vidělo (a velmi dobře přijalo) publikum na festivalu v Karlových Varech a do kin přichází 17. října. Autorská dvojice v něm do role kamarádů – válečných veteránů a protikomunistických odbojářů obsadila Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku. Plán prvního jmenovaného je jasný: zabít prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly za jeho zločiny z 50. let potrestat.

Jiří Schmitzer ve snímku Staříci

Film je inspirovaný deset let starou kauzou, kdy se ukázalo, že jeden z někdejších odbojářů na začátku nultých let vážně přemýšlel o vraždě prokurátora Karla Vaše. Ten roku 1949 poslal na smrt generála Heliodora Píku. „Martin tu zprávu slyšel v televizi. Hledali jsme tehdy typ příběhu, který by pro nás byl provokativní, a to bylo přesně ono. Natočit film o spravedlnosti, kterou klopotivě a pitoreskně vykonají dva staříci,“ říká Ondřej Provazník.

Začaly se dít věci

V rámci příprav nastudovali desítky hodin výpovědí a archivních materiálů, řadu z nich jim poskytl historik Pavel Paleček, jenž v minulosti inicioval setkání Píkova syna a Vašeho dcery. Oprostit se od všech historických detailů bylo podle autorů náročné, ale nutné – Staříci totiž od počátku neměli ambici být akademickým filmem.

„Obě postavy jsme nechali vyjít z důchodcovských parametrů a touhy po pomstě a sledovali, co se bude dít. Začaly se dít minimalistické, dost absurdní věci. Z toho film žije, proto je tak zábavný,“ myslí si autoři. Dodávají, že stáří v jejich snímku rozhodně není bezmocné. „Ve starých tělech se probudí vášeň a ti chlápci vyrazí za dobrodružstvím, ve kterém jsou schopni vytrvat až do konce,“ konstatuje Provazník.

Čtěte také

Hosté Vizitky s moderátorem Tomášem Pilátem mluvili také o své další filmové a seriálové tvorbě i o tom, jak se během let měnily podmínky pro vývoj různých formátů. Oba by byli rádi, kdyby byly všechny české televize otevřenější novým, neozkoušeným formátům, a kdyby i ta veřejnoprávní dávala větší prostor chytrým mainstreamovým pořadům.

„Na všech úrovních společnosti chybí odvaha. A nemyslím tím odvahu pod palbou, ale odvahu prosazovat myšlenky, které jsou konzistentní a vyostřené,“ dodává Dušek.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Ondřej Provazník a Martin Dušek mluví i o tom, co se dál chystají natáčet. 

Spustit audio