Mark Ravenhill: Bazén (bez vody). Černá komedie o jedné veselé party, která skončí tragédií

11. červen 2024

Původně nostalgické setkání po letech je hned v zárodku narušeno nečekanou nehodou hostitelky, která se na několik týdnů ocitne v kómatu. V nemocničním pokoji zraněné slavné ženy započne bývalá výtvarná skupina znovu tvořit, neboť „téma“ díla leží v dokonale autentickém stavu přímo před nimi. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Hvězda (Eva Vrbková), Feťačka (Eva Novotná), Kamarádka (Tereza Richtrová), Gay (Martin Siničák), Přítel (Petr Jeništa)
Dramaturgie: Hana Hložková
Překlad: Dana Hábová
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Ondřej Brousek
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno: 2010

Ravenhillův sarkastický způsob pohledu na svět umělců a jejich postojů odkrývá v Bazénu (bez vody) nejen témata morálky a umění, člověka ve vztahu k vlastnímu talentu a skryté touze po úspěchu a ocenění, ale také hodnoty přátelství.

Autorova inspirace vyšla z obrázků fotografky Nan Goldinové, která – stejně jako ústřední postava Ravenhillovy hry – skočila nešťastnou náhodou do vypuštěného bazénu, a poté vlastní zranění fotografovala a ze snímků uspořádala výstavu. Text hry je koncipován jakožto souvislý, nekonkretizovaný monolog, který autor přenechává inscenátorům k volnému zpracování.

autoři: Hana Hložková , Hana Mikolášková
Spustit audio

Související