Margaret Atwoodová a Bernardine Evaristová si odnášejí prestižní Bookerovu cenu

15. říjen 2019

Hned dvě ceny udělila v pondělí 14. října porota prestižní Man Booker Prize. Cena, spojená s odměnou 50 000 liber, putuje ke Kanaďance Margaret Atwoodové a Britce Bernardine Evaristové. Komentář k čerstvým laureátkám v Mozaice poskytla amerikanistka Hana Ulmanová.

To, že letos porota, v níž tradičně zasedají nejen spisovatelé a spisovatelky, literární kritici a akademici, ale také básníci, politici, novináři a umělci a umělkyně jiného druhu, ocenila dvě autorky, okomentovala Hana Ulmanová slovy:

Evaristová získala literární cenu za román Girl, Woman, Other (Dívka, žena, někdo další)

„Je to porušení pravidel, od roku 1992, kdy naposledy získali cenu společně dva autoři, se nadace rozhodla, že příště už to tak být nesmí. Potom se totiž podle jejich názoru ani jednomu dílu nevěnuje náležitá pozornost. Porotci letos vyjednávali pět hodin, ve finále pak řekli, že se jinak rozhodnout nemohli. Obě oceněná díla totiž zpracovávají společensky stejně důležitou látku a jsou stejně literárně kvalitní.“

Pestrost národů, ras i literárních stylů

Letos se mezi finalisty dostali také světoznámý romanopisec Salman Rushdie, Nigerijec Chigozie Obioma, Američanka Lucy Ellmannová a turecko-britská autorka Elif Shafaková. „Zajímavé je, že na shortlistu se letos nedostalo ani jedno dílo tzv. bílého muže. Autoři a autorky se narodili v šesti různých zemích, čímž se ukazuje velká mezinárodní pestrost. Třeba Rushdie je jistě spisovatel světového formátu, ale jeho poslední díla jsou o něco slabší, o čemž svědčí i to, že už je do češtiny nepřekládá Pavel Dominik,“ dodala Ulmanová.

Atwoodovou porota ocenila za román The Testaments

Kritika patriarchátu a totalitních režimů

Pro 79letou Atwoodovou je to již druhá Bookerova cena, tu první získala v roce 2000 za román Slepý vrah. Letos ji porota ocenila za román The Testaments, který je pokračováním populárního Příběhu služebnice, podle nějž byl natočený stejnojmenný seriál. Kanadská autorka byla nominovaná už pošesté. „Její nejnovější text není jen pokračováním slavného Příběhu služebnice. V ještě větším detailu tady ukazuje, jak režim začíná hnít zevnitř, což je pro nás s naším bývalým socialistickým režimem paralela velmi lákavá.“

Životní příběhy černých britských žen

Šedesátiletá Londýňanka s nigerijskými kořeny Evaristová literární ocenění získala za román Girl, Woman, Other (Dívka, žena, někdo další), v němž se proplétají příběhy dvanácti převážně ženských postav. „Evaristová je autorkou, která chce být čtena nahlas. Ve své próze zpracovává životy černých britských žen, ale zpochybňuje jedno každé kritérium: protože kdo je dnes černý, kdo je dnes žena a kdo je dnes vlastně Brit?“ uzavřela amerikanistka Hana Ulmanová na konto Man Bookerovy ceny, určené pro spisovatele z Británie, Irska a zemí britského Společenství. Američanům se cena otevřela v roce 2014.

Spustit audio

Související