Marek Šindelka: Polaroid

8. leden 2021

Čas se nekonečně vleče a Petr toho nemá moc na práci. Zničehonic se rozhodne, že na nádraží nasedne do prvního náhodného vlaku. Konečně se něco začíná dít! Povídku Polaroid, která pochází z knihy mladého talentovaného spisovatele Marka Šindelky Zůstaňte s námi, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Vojtěch Dvořák, Helena Plecháčková, Kristýna Kociánová
Připravila: Jana Pithartová
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: v královéhradeckém studiu Českého rozhlasu v roce 2013

Marek Šindelka (1984) je jedním z nejtalentovanějších spisovatelů české mladé generace. Studoval kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2008 publikovalo nakladatelství Pistorius & Olšanská jeho knihu Chyba, která byla později adaptována stejnojmenným komiksem Vojtěcha Maška. Za knihu Strychnin a jiné básně byl Marek Šindelka nominován na Cenu Jiřího Ortena, jejímž laureátem se stal v roce 2006. V roce 2012 získal cenu Magnesia litera za úspěšný soubor povídek Zůstaňte s námi, z níž pochází i povídka Polaroid. Šindelkovo dílo bylo přeloženo do nizozemštiny a maďarštiny. Publikoval například v časopisech Souvislosti, A2 a Host.

Zůstaňte s námi

Kniha Zůstaňte s námi obsahuje osm povídek, které jsou tematicky různorodé, ale spojují je motivy odcizení, vyčlenění jednotlivce z okolního společenství, napětí mezi bděním a nebděním, žitím a nežitím, možností a nemožností a autorovo stěžejní téma, kterým je ztráta komunikace mezi lidmi.

Čtěte také

Marek Šindelka na přebalu knihy píše, že „zahání své postavy do nezáviděníhodných situací, v nichž si nejen nevybírají, ale ani o možnostech volby neuvažují“. Šindelkovy postavy ztrácejí kontrolu nad svým životem, rozpadají se jim vztahy a půda pod nohama, dostávají se do konfliktů, v nichž musejí jednat mezním způsobem. Autor má mimořádný cit pro vytváření vztahů, kresbu charakterů, důvtipný smysl pro detail a jeho citlivě obrazivý jazyk potvrzuje básnický talent.

Povídku Polaroid, která knihu Zůstaňte s námi uzavírá, uvádíme v rozhlasové úpravě Jany Pithartové a režii Pavla Krejčího. Účinkují Vojtěch Dvořák, Helena Plecháčková a Kristýna Kociánová. 

autoři: Jana Pithartová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio