Marcela Serranová: Její sever, Elektrický ohradník, V Bosně

29. květen 2018

Temně laděné příběhy žen v okamžiku proměny, kdy se snaží oprostit od minulosti. Tři povídky současné chilské spisovatelky poslouchejte on-line do 4. června 2018.

Marcela Serranová (nar. 1951) je jednou z nejvýznamnějších současných latinskoamerických spisovatelek. Pochází z Chile, z umělecky založené rodiny. Dlouhá léta se věnovala výtvarné tvorbě, má na svém kontě řadu výstav a uměleckých instalací. V roce 1991 publikovala svůj první román Nosotras que nos queremos tanto (My, které se máme tak rády), který se stal senzací roku a získal cenu pro nejlepší latinskoamerický román od ženské autorky. Její další romány zaznamenaly stejný úspěch.

Marcela Serranová: Meruňky a dýně, Klisna

03790601.jpeg

Temně laděné příběhy žen v okamžiku proměny, kdy se snaží oprostit od minulosti. Dvě povídky současné chilské spisovatelky poslouchejte on-line do 3. června 2018.

Kniha Sladká nevděčnice, z níž jsme vybírali, nabízí celkem dvacet různě dlouhých, tematicky nesourodých povídek. Všechny povídky však spojuje to, že jejich hlavní hrdinkou je žena. V různých životních fázích a situacích.

Mnohé texty kromě osobních dramat hrdinek odrážejí politické události a konflikty minulého i současného století, ať už jsou to náznaky diktátorských režimů, války na Balkáně, obchod s drogami, nebo společenské postavení a situace žen v zemích Jižní Ameriky.

Politické problémy života v diktátorském režimu ostatně odkrývá i krátká povídka Její sever. Text Eletrický ohradník zase ukazuje na potřebu bezpečného útočiště a na morální otázky, které může způsobovat snaha o jeho zajištění. A i třetí povídka z triptychu nazvaná V Bosně dokazuje, že se Serranová opravdu nevyhýbá vážnějším tématům.

Účinkují: Petra Kosková, Pavel Oubram a Tereza Dočkalová

Překlad: Jana Lišková
Připravila: Eva Willigová
Režie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2016.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio