Via Mala

18. leden 2015

Na začátku třicátých let dvacátého století, v drsné přírodě švýcarského kantonu Graubünden se odehrává příběh, který je originální variací na téma zločinu a trestu.

Osmidílnou dramatizaci poslouchejte na Vltavě každou neděli od 18. ledna 2015 vždy v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Autor románu Via Mala John Hermann Knittel (1881-1970) se narodil v indickém Dhárváru jako syn basilejského misionáře a vnuk zvonaře z Esslingenu. Rodina s pětiletým chlapcem přesídlila do Švýcarska, kde absolvoval gymnázium a obchodní školu. Ve dvaceti, před první světovou válkou, odjíždí do Anglie, kde pracuje jako bankovní úředník, novinář, obchodník s filmy, vedl divadlo a hodlal se stát spisovatelem. První dva romány napsal anglicky, další německy. Po první světové válce žil střídavě v severní Africe a ve Švýcarsku, kde se nakonec usadil v městečku Maienfeld v kantonu Graubünden. (Nad Maienfeld umístila Johanna Spyri děj světoznámé knihy pro děti Heidi, děvčátko z hor!)

Knittelovy romány Via Mala, El Hakim a Tereza Etienová získaly světový ohlas a byly také přeloženy do češtiny. Nejúspěšnějším Knittelovým dílem je román Via Mala (1934), který se hned po vydání stal bestsellerem a byl několikrát zfilmován. Jeho dramatický náboj knihu předurčuje i pro rozhlasové využití. Už název švýcarské silnice Via Mala, vedoucí divokým průsmykem z údolí horního Rýna do Alp, kde se podstatná část příběhu odehraje, předjímá jeho baladickou náladu a očekávání kriminální zápletky.

„V jednom z úzkých bočních údolí horního Rýna, v údolí Yzolly, stál osamělý dům a vedle něho pila. Odnepaměti, od dob, kdy tam bydlela rodina Lauretzova, se samota nazývala Jeff. Den co den se tu ozýval monotónní rytmus pily, doprovázený hukotem Yzolly, která s neodolatelnou silou hnala své pěnící vody příkrým řečištěm kolem ní. Průsmyk Yzolly je schůdný jen ve čtyřech letních měsících. Zbytek roku leží pohřbený ve sněhu, od kaple svatého Huberta na švýcarském území až po jižní svahy, jež spadají do Valtelina. Silnice od Andrussu k Yzollskému hospici se jmenuje Via Mala.“

Zdatný vypravěč John Knittel s přehledem zvládá několik dějových linií, pracuje s různými časovými rovinami, využívá dobrodružných a detektivních zápletek, pečlivě s důrazem psychologickou motivaci chování a jednání modeluje své postavy. Důležitou roli v jeho románech sehrává prostředí, včetně jeho akustických projevů, což byl další důvod našeho rozhlasového zájmu o tento text. V Knittelových příbězích nechybí ani kontext „velkých“ dějin.


Osoby a obsazení: Sylvie Lauretzová (Kamila Kikinčuková), Jonas Lauretz (Miloslav Mejzlík), Hana Lauretzová (Jana Kubátová), Niklaus Lauretz (Martin Stránský), Martha Lauretzová (Zora Kostková), Jöry Wagner (Jakub Zindulka), hostinský (Josef Nechutný), paní Gumpersová (Lenka Krejčíková), pan Gumpers (Michal Štrich), Georg Pasolla (Tomáš Stolařík), Dlouhý Daniel (Miloslav Krejsa) a Seppli, trpaslík (Tamara Salcmanová)

Autor: John Knittel Překlad: Bedřich VáclavekDramatizace: Jiří Kamen Dramaturgie: Martin Velíšek Hudba: Jiří ŽižkaRežie: Miroslav Buriánek

Natočeno v plzeňském studiu v roce 2012.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio