Maharal - Tajemství talismanu

23. květen 2007

Mohli bychom jásat - konečně někdo navázal na tradici českých dobrodružných filmů pro děti, jak ji kdysi založili naši klasikové dětské filmové tvorby. Navíc téma, které si vybrali tvůrci nového filmu Maharal - Tajemství talismanu, by mělo mít dobré předpoklady k úspěchu, především svůdnou přitažlivost námětu.

Stará legenda ozvláštněná pověstí o pokladu, rabbi Löwovi a Golemovi pořád láká, filmaři (nepočítáme-li Císařova pekaře) z ní zatím nevytěžili mnoho. Přitom je atraktivní, patří k malebným místům Prahy, která nabízejí starobylé uličky a půvabně tajemná zákoutí. A začátek filmu režiséra Pavla Jandourka také leccos slibuje. Nejprve zavede diváka na počátek 17. století ke smrtelné posteli slavného rabbiho Löwa, posléze do roku 1941, kdy sleduje muže pronásledovaného nacisty, který stihne zachránit knihu s tajemstvím pokladu.

A pak střih, přichází současnost - a s ní bohužel scenáristická i režijní bezradnost, naivita a školácky průhledná zápletka. Děj více či méně toporně klopýtá z Prahy na Zvíkov, z ulic do interiérů, prodírá se nepravděpodobnými náhodami. A aby nebylo mýlky, že jde opravdu o rodinný film (přívlastek "dětský" se už dávno nenosí, pokladny kin by nad tak úzce zacílenou diváckou skupinou zaplakaly), cestou nabírá aktéry všech generací: od sportovně zdatného dědy přes historika středních let přes mladou badatelku až po děti několika věkových vrstev. Někteří působí jako hrdinové příběhu dost nepravděpodobně, jiní zbytečně. Honba za pokladem, která tak nadějně začala, se spíš vleče. Nakonec musely přijít povodně, aby se děj pohnul z místa. Jenže to už je bohužel skoro konec filmu.

Maharal - Tajemství talismanu

Pěkně rozehraná, ale nevyužitá příležitost. I humoru - na rozdíl od české filmové klasiky pro děti - je tu pomálu. Současné děti, odchované Indiana Jonesem (z nějž si Maharal vzal kus inspirace, ale neuměl ji zpracovat) či Harry Potterem, jsou už zvyklé na jinačí podívanou.

Maharal - Tajemství talismanu

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Maharal - Tajemství talismanu dobrodružný, Česko, 2006

Režie: Pavel Jandourek, scénář: Martin Bezouška, kamera: Asen Šopov, kostýmy: Sylva Hanáková, zvuk: Jiří Klenka, výkonný producent: Martin Froyda

Hrají: Bořivoj Navrátil, Barbora Seidlová, Matyáš Valenta, Josef Somr, Maroš Kramár, Miroslav Táborský, Vladimír Kratina, Milena Dvorská, Matěj Hádek

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.