Magnesie ovládl husitský vojevůdce. Porotci vybrali nejlepší loňské české knihy s rozmyslem, na rozhodování měli pět měsíců navíc

31. srpen 2020

Udílení literárních cen Magnesia Litera 2020 avizované původně na začátek dubna se z důvodů koronavirové krize posunulo a výsledky byly nakonec vyhlášeny posledního srpna. Jednotlivé poroty tak měly více času nejen na přečtení nominovaných titulů, ale hlavně na promýšlení své volby. Na vítězství si trpělivě počkala rozsáhlá Kniha roku Jan Žižka a nejlepší próza Liška v dámu. 

MAGNESIA LITERA 2020

Kniha roku
Petr Čornej: Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka (Paseka)

Litera za prózu
Jiří Kratochvil: Liška v dámu (Druhé město)

Moleskine Litera za poezii
Ewald Murrer: Noční četba (Aula)

Litera za knihu pro děti a mládež
David Böhm: A jako Antarktida (Labyrint)

Litera za naučnou literaturu
Petr Čornej: Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka (Paseka)

Litera za nakladatelský čin
J. A. Komenský: Labyrint světa a ráj srdce (Práh)

Litera za překladovou knihu
Edward St Aubyn: Patrick Melrose I (Přeložil Ladislav Nagy, Argo)

Litera za publicistiku
Aleš Palán: Jako v nebi, jenže jinak (Prostor)

DILIA Litera za debut roku
Vratislav Kadlec: Hranice lesa (Argo)

Magnesia Blog roku
Jiří Švihálek: Pacholek.com

Kosmas Cena čtenářů
Filip Rožek: Gump: Pes, který naučil lidi žít (Kontrast)

Knihou roku se stala obsáhlá monografie Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka vydaná v nakladatelství Paseka, v níž historik Petr Čornej zúročil svou celoživotní práci. Autor v ní názorně, leč čtivě ukazuje, že v případě nedostatku písemných pramenů nemá badatel jednoznačné odpovědi a nastiňuje několik možností, kudy se mohly Žižkovy cesty ubírat. Opírá se při tom o důkladné znalosti husitské Prahy, středověkého myšlení i mocenských vztahů a sleduje proměny obrazu „božího bojovníka“ v historické paměti. Více než osmisetstránková publikace navíc získala také Literu za naučnou literaturu a stala se tak šestým titulem, který získal hlavní ocenění i vavříny ve „své“ kategorii.

Pocta imaginaci v próze i poezii

Magické a postmoderně hravé prózy brněnského spisovatele Jiřího Kratochvila byly na nejvýznamnější české literární ocenění nominované v minulosti již třikrát. Teď porotce přesvědčil příběhem Liška v dámu z padesátých let dvacátého století, v němž se protnou dráhy osudu mladého estébáka vyslaného soudruhy na diverzní akci a lištičky proměněné v ženu, která má za úkol zabít Winstona Churchilla. Rozverná pocta imaginaci i spisovatelovým literárním předchůdcům Davidovi Garnettovi a Jeanu Brullerovi, kteří téma „liščí podstaty femme fatale“ zpracovali před ním, je zároveň oslavou svobody a vášně v životě i psaní. „Jiří Kratochvil byl doposud největším smolařem Magnesie Litery se třemi nominacemi a žádným vítězstvím, nakonec to tedy vyšlo napočtvrté. A unikátní je také, že Moleskine Literu za poezii dostal loni Ivan Wernisch a letos jeho syn Michal alias Ewald Murrer,“ uvedl Pavel Mandys, organizátor cen Magnesia Litera. 

Přebal knihy Liška v dámu Jiřího Kratochvila

V oceněné sbírce stovky lyricky uchopených epických textů Noční četba se autor obrací k hypnotickému žánru básnické fantastické povídky. V naznačených vyprávěních přetváří každodenní svět, jehož důvěrná známost se při pootočení perspektivy nečekanými způsoby proměňuje. Rozmanitými postupy navozuje dojem nostalgické starobylosti, přestože se zároveň odkazuje na veskrze současné jevy a dění. Nevynechává odvrácenou stranu věcí, aniž by však opouštěl poetický rámec kořeněný ironií – výsledkem je pohlcující bizarní krása temného střetu protikladů.

Samotáři zase jinak

Čtěte také

Publicista a spisovatel Aleš Palán navázal na svou čtenářsky úspěšnou i kriticky pozitivně přijatou knihou o šumavských samotářích Raději zešílet v divočině dalším souborem rozhovorů Jako v nebi jenže jinak. Palán získal Magnesii za publicistiku už v roce 2017 coby spoluautor netradičního průvodce Brnox, kdy byl zároveň nominován v kategorii prózy s románem Ratajský les. Jeho předchozí titul o solitérech stojících mimo společnost se stal Knihou roku Lidových novin za rok 2018. Pokračování už dosáhlo i na Literu za publicistiku.

A jako Autorská encyklopedie

Nejlepší knihou pro děti se stal osobní projekt konceptuálního výtvarníka Davida Böhma A jako Antarktida, který malé čtenáře uchvátí kreativní formou podání, jež zahrnuje dobrodružný komiks, deník, novinové sloupce, fotografie, kartografické projekce, rozkládací alba s pointami i plyšové 3D modely zástupců místní fauny. Ideální svazek pro čtení v rodinném kruhu ukazuje tajuplné kouzlo vzdáleného nehostinného místa, jeho provázanost s globálním ekosystémem a vybízí k tomu, abychom objevovali svět znovu a způsobem, jakým jsme ho ještě neviděli. 

Kniha A jako Antarktida

Labyrint mysli a potěcha oka

Jako nejvýznamnější nakladatelský počin vyzdvihli porotci poslední vydání Komenského Labyrintu světa a ráje srdce v nakladatelství Práh. Velkoformátová kniha nabízí nejen původní text z roku 1623, ale i možnost jej na vedlejší stránce konfrontovat s „překladem“ do češtiny 21. století v úpravě Lukáše Makovičky. Do kontextu zasazuje informace předmluva komeniologa prof. Jana Kumpery a dalším komentářem jednoho z nejvýznamnějších filozofických děl napsaného v českém jazyce je i jeho výtvarná podoba. Padesát čtyři digitálních koláží Miroslava Huptycha v grafickém zpracování Pavla Růta totiž skrze vizuálně opulentní obrazy nabízí odlišné perspektivy a interpretace.

Vrcholně estétské trauma

Čtěte také

Mezi nominovanými za překladovou knihu zvítězil anglista Ladislav Nagy s prvními třemi svazky slavné pentalogie Patrick Melrose od Edwarda St Aubyna. Ta byla nedávno adaptována i jako televizní seriál s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli a ukazuje stinné stránky života britských vyšších vrstev. Hlavní hrdina se celý život srovnává s traumatickými zážitky, které mu za tichého souhlasu rezignované matky přivodil sadistický otec. Vzpomínky na ne-idylické dětství, drogové rauše i absťáky, alkoholické dýchánky a opulentní hostiny aristokratické smetánky líčí vypravěč s přebujelým estetismem a břitkým sarkasmem, jako pronikavou diagnózu v metaforách i s chladným odstupem, které ve všech nuancích brilantně zachovává i český překlad.  

Debut nesamozřejmosti reality

Čtěte také

Sbírka sedmnácti povídek Hranice lesa absolventa Literární akademie Josefa Škvoreckého Vratislava Kadlece oceněná jako nejlepší debut ukazuje vybočení ze stereotypu, které může směřovat až k absurdním vyústění. Protagonisté či vypravěči autorových příběhů jsou obyčejní lidé, jejichž obvyklou rutinu naruší nečekané jevy a proti jejich vůli je posunou kamsi za hranici. Působivá je zejména autorova schopnost do skutečnosti vhodně zvolenými prostředky věrohodně podsouvat nadreálné prvky a rozehrané situace umně gradovat.

Spustit audio

Související