Maarja Nuut z Estonska na pódiu

9. duben 2015

Pochází ze severní oblasti Virumaa neboli z Vironska, kde se zaníceným zaujetím studuje a přetváří do nových podob místní lidové nápěvy, písně a tance.

Při svých sólových vystoupeních používá jen svůj hlas, housle, looper a další elektronické pomůcky, podobně jako zlínská zpěvačka a houslistka Jitka Šuranská. Maarja Nuut se angažuje také na Estonské hudební a divadelní akademii, na univerzitě v Tartu a v Kulturní akademie ve Viljandi. Řídí houslové a taneční workshopy. Dnes si v Odpolední Čajovně poslechneme její koncert ze Studia 1 Radio House Estonského rozhlasu z 30. dubna 2014.

03354877.jpeg

Na koncertě zazní několik tanečních melodií, zvaných Labajalg i vlajková loď Maarjina repertoáru, tklivá píseň Veere, veere päevakene. Další tituly zní Loomislaul “Siidisulis linnukene“, Kuradipolka neboli Ďábelská polka, Kiigelaul "Kiik tahab kindaid" a Ööbik.

03354881.jpeg

Navštivnte www.maarjanuut.com

Na jaře roku 2013 vydala Maarja Nuut debutové album Soolo , které vyvolalao velkou pozornost nejen doma v Estonskuwhich, ale i v zahraničí. Psalo se o něm v prestižních časopisech včetně anglického fRoots a mladá zpěvačka a houslistka si vysloužila a nominaci na vystoupení na veletrhu WOMEX 2014, který se konal ve španělském Santiagu de Compostela. Vystoupení zvládla skvěle.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio