Má vlast odstartovala Pražské jaro. V čele ansámblu West-Eastern Divan Orchestra stanul osmadvacetiletý Thomas Guggeis

13. květen 2022

Světový dirigent Daniel Barenboim, známý svou celoživotní snahou o zhojení národnostních konfliktů, postavil ansámbl, složený z mladých hudebníků z obou stran blízkovýchodního konfliktu. Mladí Izraelci, Palestinci, Jordánci, Syřané či Španělé zahajují Mou vlastí Pražské jaro 2022. Namísto Barenboima, který svou účast ze zdravotních důvodů odvolal, přijele do Prahy jeho žák, mladý německý dirigent Thomas Guggeis.

Daniel Barenboim z těchto umělců vybudoval West-Eastern Divan Orchestra a pracuje se symbolikou srozumitelnou lidem z různých kultur. Název je odvozen od Goetheho sbírky básní inspirovaných Persií. Poslechněte si, jak v jejich podání zní bytostně české dílo, líčící obrazy z naší mytologie, naší přírodu a historii.

Zdaleka nejde ale jen o manifest českosti, vysledovat tu můžeme historické vrcholy a propady v globálním měřítku, ekologická témata, přírodu měnící se pod lidskýma rukama, konflikt mezi ženami a muži a ovšem i téma vojenské. A v neposlední řadě musíme zdůraznit, že Bedřich Smetana napsal cyklus Má vlast uprostřed vlastního boje, boje o další lidskou i uměleckou existenci po definitivním ohluchnutí. Nenechte si ujít záznam provedení Mé vlasti jedním z nejpozoruhodnějších orchestrů současnosti!

autoři: LH , Vojtěch Babka
Spustit audio

Související