Má máma vždycky pravdu? Ve výrobě jsou zajímavé české animované filmy

10. červen 2021

Animovaný film v Česku jede. V posledních letech sklízí u nás i v cizině jednu cenu za druhou, na letošním Anifilmu jsou v hlavní soutěži hned dva české celovečerní animáky! Za příznivým trendem stojí vedle kvalitního školství i produkční společnost Maurfilm, která se na tuto oblast specializuje. Ve výrobě má aktuálně několik zajímavých projektů. 

Zuza v zahradách je krátký film Lucie Sunkové. Vzniká technikou animace malby na skle. „Jsme ve světě tmavého ateliéru olejových barev a špinavých hadříků, kterými Lucie hned po záznamu do kamery stírá všechno, co na sklo pracně namaluje,“ vysvětluje Vandasová. Snímek vzniká podle knižní předlohy Jany Šrámkové, ve které malá holčička zažívá úžasná dobrodružství v zahrádkářské kolonii na okraji města. Snímek je v postprodukci, hotov by měl být na podzim a čeká ho zařazení do pásma pro děti. „Snad se lidé zase vrátí do kin, ke vnímání filmu z velkého plátna,“ doufá producentka.

Z animovaného filmu Hurikán Jana Sasky

Za připravovaným snímkem Hurikán stojí úspěšný filmař Jan Saska. Tentokrát jde o film pro dospělé. „Hurikán je romance z pražského Žižkova. Vzniká kombinací 2D a 3D animace, a tedy v počítači. Se Saskou spolupracuje i renomovaný animátor Marek Pokorný, a chlapci hrají vyšší animátorskou ligu,“ pochvaluje si Vandasová. Každá vteřina je podložena detailním studiem pohybu i zvuku. Týká se to jak pivní pípy, tak třeba i letu holubů. 

Pohyby pro film si na sobě zkouší i Marie Urbánková, autorka krátkého animáku Máma má vždycky pravdu. Chvílemi se dloube v nose, chvílemi běhá. Ve svém opusu dovádí do důsledků různá rodičovská tvrzení. „Teď zrovna jedeme v hlášce ‚Když budeš jíst tvaroh, uvidíš až za roh‘,“ přibližuje Alena Vandasová atmosféru v ateliéru. Film vzniká metodou ploškové animace a stane se součástí takzvaného Čtyřhlasu. „Po úspěšném Trojhlasu jsme si ještě jednou chtěli vyzkoušet spolupráci se školami a studenty, a tak vyšleme do kin novou filmovou sestavu,“ láká k návštěvě producentka společnosti Maurfilm Alena Vandasová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.