Je současný český animovaný film ženskou záležitostí? Letošní Filmovka v Uherském Hradišti dokazuje, že ano

7. srpen 2020

Program Letní filmové školy v Uherském Hradišti samozřejmě neopomíjí ani českou a slovenskou tvorbu. Nabídne několik českých i světových premiér a zajímavé pohledy do historie. A také podrobnou návštěvu Izraele. 

Viktor Dvořák jako Václav Havel ve filmu Havel

Česká filmová účast bude tento rok v Uherském Hradišti slabší, podle dramaturga Jaroslava Sedláčka se ale bude i tak na co dívat. „Některé projekty jsou odsunuty nebo přeloženy na příští rok, přesto nabídneme silné tituly. Začíná se Havlem režiséra Slávka Horáka, končí Krajinou ve stínu Bohdana Slámy, a ve světové premiéře uvedeme i nový snímek Miry Fornay Žáby bez jazyka,“ láká do Uherského Hradiště dramaturg Sedláček. K velkým zážitkům podle něj bude patřit i třídílná televizní série Petera Bebjaka Herec s Janem Cinou a Jenovéfou Bokovou v hlavních rolích. Jejím hlavním hrdinou je herec čelící útokům ze strany StB, mimo jiné kvůli jeho sexuální orientaci. „Je to úplně jiný pohled na 50. léta a úplně jiný pohled na hereckou profesi, než na jaký jsme zvyklí,“ pochvaluje si Sedláček. 

Z pera Vladimíra Körnera

Sekce FAMU History přinese i letos snímky svých slavných absolventů, například Věry Chytilové, Juraje Jakubiska nebo Dušana Hanáka. Volně by se do této sekce dala zařadit i přehlídka filmů natočených podle scénářů Vladimíra Körnera. Vynikající spisovatel a scenárista v Uherském Hradišti převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. 

Perličkou sekce studentských filmů je blok snímků animovaných. „Vedle jejich zajímavého zpracování zaujme i to, že je všechny natočily režisérky. Dá se tak tušit, že současný český animovaný film je spojen hlavně se ženami,“ usmívá se dramaturg. 

Čtěte také

Jedním z pilířů Filmovky je sekce Terra festivalis. Letos cílí na Izrael. „S izraelskou kinematografií je to jako s každou jinou: vzniká tu hodně špatných filmů, a mezi nimi je pár skvělých. V současnosti je těch skvělých víc. Proto taky máme letos Izrael,“ vysvětluje programová ředitelka festivalu Iva Hejlíčková. Filmy doplní bohatý doprovodný program, například autorské čtení reportéra Jakuba Szántó, výstava fotek Karla Cudlína nebo expozice, kterou přiveze Židovské muzeum a izraelská ambasáda. A přijede i vynikající izraelský spisovatel, bystrý pozorovatel a glosátor, Tuvia Tenenbom, autor knihy Chyťte Žida. „Z té se o Izraeli dozvíte úplně všechno,“ rozplývá se Iva Hejlíčková. 

Spustit audio