Łukasz Dębski: Káva

2. květen 2015

Lehce humorná povídka ze současného Polska.

Poslouchejte na Vltavě 2. května 2015 v 11:30.


V Krakově žije jeden kavárník, jehož podnik je málem před krachem. Hlavní hrdina příběhu sepsaného letošním čtyřicátníkem Lukaszem Debskim to však nevzdává. A to i navzdory své málem až obsedantní touze vymýšlet pro každou věc krom reálného a správného plánu A i nereálný a bláznivý plán B. Sám se kvůli tomu na sebe zlobí, leč nemůže si pomoct. Plán B se mu sám vtlačí do hlavy.

Uděje se tak rovněž ve chvíli, kdy jeho kavárnu navštíví oficiální delegace z krakovského magistrátu, kterou doprovází ještě oficiálnější delegace z partnerského města Bordeaux ve Francii, což jsou lidé velmi kultivovaní a vzdělaní, plynně hovořící francouzsky. Náš hrdina pro ně má uspořádat besedu nad kávou.

Degustace, přednáška, srdečná atmosféra. Vše simultánně tlumočeno. Co se z toho vyklube? To uhodne málokdo. Zaručenější je si to poslechnout. Lukasz Debski hledal po studiích dlouho zaměstnání. Kromě příležitostné publicistiky pracoval také v mrazírně jednoho nadnárodního obchodního řetězce. V roce 2002 si v Krakově otevřel kavárnu Café Szafé. Podle ní nazval svou první povídkovou knihu, jíž předcházelo několik ceněných knih pro děti.


Čte: Josef Bartoň

Autor: Łukasz Dębski Překlad: Jan JeništaRežie: Michal Bureš

autor: Michal Bureš
Spustit audio