Ludwig van Beethoven: Symfonie 5 & 6

7. leden 2020

Nová beethovenovská nahrávka dirigenta Marka Janowského a Symfonického orchestru Západoněmeckého rozhlasu z Kolína Rýnem. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Čeho si všimneme na interpretaci Marka Janowského? Jemnosti a měkkosti, naprosté zřetelnosti. V Pastorální symfonii slyšíme eleganci, ani ne tak raně romantickou, jako spíše klasicistní nebo možná rokokovou. Také krásná sóla, vycizelovanou pozornost detailům, proporcím, modelování… a celkovou střídmost. V Osudové slyšíme navíc také rozhodnost, důraznost. Ne však zatěžkání, patos, přehánění nebo falešné emoce. Nikoli vše válcující symfonismus, ale stylovou uměřenost. Výročí pokaždé vedou k tomu, že organizátoři a vydavatelé podněcují interprety, aby se popasovali s hudbou zmíněného klasika: znovu, nově, nebo opět po letech… Vždy je bezděky zachycen souhrn názorů na interpretaci jednotlivých symfonií i souhrnný názor na stylovou interpretaci, v tomto případě Beethovenovy hudby. Marek Janowski se před našima očima a ušima zabývá Beethovenem jako jedním ze základů německého i evropského repertoáru, ke kterému je možné se vracet znovu i nově. A to je nejpodstatnější: nestorovi německých dirigentů nezní Beethoven ani chvíli rutinně. Stojí mu za to být v přístupu přiměřeně hledající, přiměřeně tradiční. Odpovědný a poctivý. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Pentatone.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.