Ludvík Němec: Každou noc Paříž. Povídka o lásce a terorismu

9. březen 2023

Paris, Paris, mon chérie. Snít o Paříži, dokud se před námi nevykreslí taková, jakou si ji přejeme. Plná bulvárů, avenue a musées rozesetých kdesi nad Seinou. Je to láska na první zasnění v kupé Pařížského expresu po cestě na Gottwaldovo nádraží v Plzni. A pak už se jen strachovat, jaká bude, jestli ji jednou skutečně poznáme... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Zuzana Slavíková a Gabriela Ježková
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 1995
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Metro bude spletité, bistro špinavé a láska nenaplněná stejně jako v zemi, odkud jsme přišli. Co když se sen o Paříži i o lásce rychle rozplyne v pěně dní? Nezbude nám už jen snít o jiné zářivé, nedostupné krásce? O lásce k atomové spáse, nevyhnutelnému konci světa, kterému můžeme dopomoci vlastním přičiněním... Stačí jen trocha plutonia, plné metro a neznámý muž, s nímž se máme setkat. Vyslat tak Eiffelovku i svoji duši ke hvězdám a čekat na očistec. To by byl sen.

Ludvík Němec je český prozaik a básník narozený v roce 1957 v Kyjově. Knižně debutoval už ve svých devatenácti letech s titulem Nejhlasitější srdce ve městě, jehož děj se odehrává v Mikulově, kde Němec vystudoval gymnázium. V Průvodci povětřím a tmou zase čerpal ze svých zkušeností, když pracoval jako průvodce v kasematech na hradě Špilberk. Na literární scénu se vrátil po sedmnácti letech se sbírkou povídek Láska na cizím hrobě, za kterou byl nominován na Magnesii Literu. Dlouhá léta působil jako slovesný dramaturg v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související