Ludvík Aškenazy: Návod k prodeji modré andulky a Busta. Dvě povídky českého lyrického humoristy

8. duben 2022

„Je hodně lidí, kteří se nikdy nedočkají své busty, ačkoliv vlastně pro ni žili,“ píše Ludvík Aškenazy v jedné ze svých tragikomických povídek. Ačkoliv sám strávil polovinu života v emigraci, zanechal v české literatuře nesmazatelnou a velmi charakteristickou stopu. Dva příběhy v podání Václava Postráneckého, Blanky Bohdanové a Michala Pavlaty poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Návod k prodeji modré andulky
Překlad: Miroslav Stuchl
Účinkují: Václav Postránecký, Blanka Bohdanová
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Jiří Horčička
Natočeno v roce 1997.

Busta
Připravila: Eva Willigová
Účinkuje: Michal Pavlata
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2014.

Ludvík Aškenazy (1921–1986) pocházel z česko-židovské rodiny z Českého Těšína. Maturitu složil roku 1939 v polské Stanislavi, tehdy právě okupované Sovětským svazem, v ukrajinském Lvově studoval slovanskou filologii a všeobecné dějiny. Za druhé světové války působil v 1. československém armádním sboru v SSSR a bojoval i u Sokolova.

V květnu 1945 se v Praze seznámil s dcerou německého spisovatele Heinricha Manna a později se s ní oženil. Po válce pracoval v pražském rozhlase jako reportér a zahraničně politický komentátor, působil například jako válečný zpravodaj v Izraeli. Později byl spisovatelem na volné noze. 

Po srpnu 68 emigroval s rodinou do západního Německa a začal publikovat v němčině. Koncem 70. let se odstěhoval do Itálie. V severoitalském Bolzanu v roce 1986 zemřel a na zdejším židovském hřbitově je také pochován.

Ludvík Aškenazy psal nejdříve reportáže a črty z cest, na které vyjížděl coby rozhlasový zahraniční reportér. Jako autor se našel až v polovině 50. let, kdy mu vyšla knížka Dětské etudy. Sbírka minipříběhů o tom, jak malý pětiletý „človíček“ spolu se svým velkým tátou poznává svět, se záhy po vydání v roce 1955 stala bestsellerem. Následovaly další texty pro děti – Milenci z bedny, Ukradený Měsíc nebo Putování za švestkovou vůní. Pro dospělé čtenáře psal především povídky, charakteristické svébytným humorem, poetickým stylem, často s melancholickým podtónem. Je také autorem řady televizních a filmových scénářů i divadelních a rozhlasových her, které nezřídka sám inscenoval.

Pro vltavskou Dopolední četbu jsme vybrali povídku Busta, malý příběh z koncentračního tábora, a úsměvnou mikrohru s názvem Návod k prodeji modré andulky. Režisér Jiří Horčička v ní s herci Václavem Postráneckým a Blankou Bohdanovou rozehrává dialog mezi podloudným obchodníkem a starší dámou, která jej přijme ve svém domě. Jak dlouhou chvíli bude tento vychytralec potřebovat, aby rozhovor stočil od darování morčátek ke koupi portugalsky mluvící andulky? A jak nakonec se svou nabídkou dopadne?

Spustit audio