Ludvík Aškenazy: Kůže. Rudolf Hrušínský a Růžena Merunková v příběhu lásky a zrady z období německé okupace

8. červen 2021

Hra o lásce, odvaze a zbabělosti s Rudolfem Hrušínským, Růženou Merunkovou, Jiřím Adamírou a Ladislavem Kazdou. Aškenazyho svébytnou revokaci události, která předcházela vypálení Lidic, uvádíme v předvečer výročí této tragédie. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: muž (Rudolf Hrušínský), dívka (Růžena Merunková), komisař (Jiří Adamíra) a poručík (Ladislav Kazda)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Hudba: Miroslav Kefurt
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1967

Ve čtvrtek 10. června si připomínáme tragédii středočeské obce Lidice, kterou nacisté srovnali se zemí v odvetě za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Jako záminka posloužil nacistům náhodně zadržený milostný dopis adresovaný jedné ze zaměstnankyň slánské továrny Anně Marusczákové.

Drahá Aničko! Promiň, že ti píši tak pozdě… Co jsem chtěl udělat, tak jsem udělal. Onoho osudného dne jsem spal někde na Čabárně. Jsem zdráv. Na shledanou tento týden a pak se už neuvidíme. Milan

Dopisem chtěl ženatý Václav Říha mimomanželský poměr ukončit. Před Annou Marusczákovou také tajil svou skutečnou identitu a naznačoval svou příslušnost k odboji. Zadržená dívka při výslechu na gestapu později sdělila, že dostala od domnělého Milana vzkaz pro lidické rodiny Horákových a Stříbrných od jejich synů, kteří sloužili v československém vojsku v Anglii. Tyto záminky postačily k rozhodnutí o zničení Lidic a vyvraždění jejich obyvatel, přesto, že při domovních prohlídkách nebyly nalezeny žádné důkazy, které by potvrzovaly spojení s květnovým atentátem na Heydricha.

Hra Ludvíka Aškenazyho vycházející z události, která předcházela lidickou tragédii, patří ke klenotům české rozhlasové tvorby. Jména tvůrců slibují vynikající posluchačský zážitek: před mikrofonem stáli Rudolf  Hrušínský, Růžena Merunková a Jiří Adamíra, inscenaci v roce 1967 nastudoval režisér Jiří Horčička.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.