Jiří Hubač: Situace. Vlastimil Brodský ve hře o lámání charakterů a hledání zástupné oběti

6. červen 2021

K čemu všemu je možné donutit člověka tím, že ho uzavřeme do situace plné nejistoty a strachu? Rozhlasovou hru o lámání charakterů a hledání zástupné oběti s Vlastimilem Brodským, Čestmírem Řandou, Vilémem Besserem a Bořivojem Navrátilem poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Cesťák (Vlastimil Brodský), Hanousek (Čestmír Řanda), Wágner (Vilém Besser), Robert (Bořivoj Navrátil) a holčička (Martina Zaoralová)
Dramaturgie: Zuzana Kočová
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1978

V době stanného práva vyklízí nacistická armáda hotel a zadrží z neznámých důvodů na čas jeho hosty ve třídě školy. Čtyři muži se ocitají v situaci umožňující nejrůznější dohady, při nichž se odhalují charaktery a společenské postoje.

Důvod zadržení ani svůj nejbližší osud čtveřice nezná, není tedy divu, že strach i představivost brzy začnou pracovat na plné obrátky. Nakonec zadržení sami konstruují případná obvinění a připravují svou obhajobu. Zároveň hledají v náhodně utvořeném společenství nejslabší článek, který by mohli předhodit jako oběť vyšetřovatelům.

Rozhlasovému nastudování předcházela televizní inscenace Podezření z roku 1970, ve které si čtyři zadržené zahráli Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, František Husák a Pavel Landovský. Režisérka Jana Bezdíčková, která režírovala rozhlasovou hru v roce 1978, znovu obsadila do role dobromyslného obchodního cestujícího Vlastimila Brodského, spolu s ním pak náročnou situací procházejí Čestmír Řanda (Hanousek) Vilém Besser (Wágner) a Bořivoj Navrátil (Robert).

Spustit audio

Související