Lucius Annaeus Seneca: Faidra. Příběh svůdkyně, která se mstí za odmítnutou lásku nevlastnímu synovi

4. únor 2023

Příběh o milostném vzplanutí královny Faidry k nevlastnímu synovi Hippolytovi byl ve starším i moderním dramatu mnohokrát zpracován. Český rozhlas vám nabídne jeho méně známou verzi z pera římského autora Seneky, který je dnes především znám jako filozof. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Faidra (Helena Dvořáková), Chůva (Emma Černá), Hippolytus (Miloslav König), Theseus (Miroslav Táborský), Posel a vedoucí chóru (Miroslav Hanuš), chór (Magdalena Zimová, Michaela Doležalová, Lenka Veliká)
Připravili: Hana Burešová, Štěpán Otčenášek
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Eva Stehlíková
Zvukový mistr: Radek Veselý
Hudba: Petr Skoumal
Režie: Hana Burešová
Natočeno: 2010

Příběh o Faidře a Hyppolitovi patří do okruhu mýtů o životě athénského krále a hrdiny Thésea. Jeho manželka, královna Faidra, vzplane láskou k nevlastnímu synovi. Důsledky jsou tragické – když Hyppolitos jejímu svádění odolá, ponížená Faidra ho křivě nařkne ze zneuctění. Zhrzený král Théseus pak synovi připraví strašlivý osud, na jeho přání pošle bůh Poseidón do cesty nešťastnému mladíkovi mořskou obludu, která ho rozsápe.

Faidra

Senekova hra je ukázkovým příkladem takzvané římské tragédie, jejíž kompozice byla odvozena od staršího řeckého dramatu. Na rozdíl od řeckých vzorů však byla určena spíše k deklamaci než k provozování. U nás se dosud neprovedeného dramatu ujala režisérka Hana Burešová, která ho realizovala se souborem svého domovského Divadla v Dlouhé a později tuto inscenaci natočila v rozhlasovém studiu.

autoři: Hana Hložková , Renata Venclová
Spustit audio

Související