Lucie Faulerová: Ani člověka

10. červen 2020

Možná existují podivnější páry, než je Matěj a Nina. Možná jim situaci, kdy materiální svět postrádá jakýkoliv smysl, můžeme závidět, možná si můžeme gratulovat, že nejsme v jejich kůži… Možná je jejich vztah stejně bezvýchodný jako nadějný. Záleží na úhlu pohledu. Poslechněte si premiéru povídky Lucie Faulerové z její dosud jen časopisecky vydané povídky Ani člověka (Respekt, prosinec 2017). On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Tereza Hofová
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 6. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Takřka fenomenologická povídka, v níž „reálné a skutečné nejsou synonyma“, zkoumá zjevovanou skutečnost i podstatu slov, která s lehkostí vypouštíme z úst. Opravdu víme, co znamená, když říkáme: jsme jedno tělo, jedna duše? Opravdu víme, co znamená, když říkáme: bez tebe nejsem nic?

Bytí ve zříceném světě

Jednoho dne Nina přestane přicházet a odcházet, místo toho se začne zjevovat a mizet. „Trvalo nám skoro půl roku, než jsme zjistili, že neexistuju,“ vypráví Nina. Od té chvíle se významy slov promění a dřívější jistoty a sliby blednou jako noc před úsvitem. Výsostně literární téma je však zpracováno neobyčejně životně a dramaticky. To, co se odbývá uvnitř, je skutečnější než to, čeho se můžeme dotknout. Sugesce může být stejně dokonalá jako báseň, v tomto případě text amerického básníka a romanopisce Stephena Cranea Kdyby se širý svět zřítil.

Čtěte také

Vystudovaná bohemistka Lucie Faulerová (1989) povídku psala ve věku 28 let, kdy Crane zemřel na tuberkulózu. Ve stejném roce jí vyšla románová prvotina Lapači prachu, za niž byla nominována na Cenu Jiřího Ortena a cenu Magnesia Litera 2018 a jež byla přeložena do španělštiny. V předchozím ročníku získala Magnesii Literu za knihu Brnox: Průvodce brněnským Bronxem, na níž se autorsky podílela s Kateřinou Šedou a Alešem Palánem. Nyní nakladatelství Torst vydalo její druhý psychologický román Smrtholka.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související