Každé město má svůj Bronx. Povídková kniha Krvavý Bronx oživuje brněnské předměstí konce 19. století

28. květen 2020

Historik a autor jedné z povídek, Michal Konečný, a vedoucí komunitního centra Všechny barvy Bronxu, David Oplatek, představují literární i žitou krajinu Bronxu.

Historii předměstí Brna konce 19. století i turbulentní události 20. století představil historik a spisovatel Michal Konečný, který je také autorem jedné z povídek knihy Krvavý Bronx. Knihu tvoří šestnáct povídek šestnácti výrazných autorů, mezi kterými jsou např. Petr Stančník, Petra Soukupová, Bianca Bellová ad. a vydalo ji společně nakladatelství Druhé město a Host. 

Čtěte také

Vytvářet vztahy je cesta, jak se vyhnout gentrifikaci

David Oplatek k tématu života v Bronxu přidal svůj pohled komunitního pracovníka a popsal živá témata této čtvrti: „Dříve tato lokalita byla vnímaná jen jako vyloučená a chudá, v posledních letech se tu hodně staví a stěhují se sem novousedlíci." Podpora komuninty je zásadní cestou, jak vytvářet vztahy v lokalitě a budovat rezistenci proti gentrifikaci. 

Pohnutou historii nahradily kulturní a komunitní projekty

Oplatek vysvětlil, že míst pro kulturu a volný čas v Bronxu není mnoho, proto se pro ně snaží vytvářet prostor v budově bývalé káznice, kde komunitní centrum Všechny barvy Bronxu i projekt Káznice žije funguje posední tři roky na denní bázi. Tým projektu Káznice žije se velice rychle adaptoval na situaci kolem pandemie a převedl svůj program do online prostředí.Káznice LIVE nabídl v časech tuhé karantény několik programových linií a až čtyři produkce týdně. Nejbližší akcí, která je ale už plánovaná offline a která tradičně přitahuje pozornost k této čtvrti, bude devátý ročník Ghettofestu. Ten proběhne 26. a 27. června v ulicích Bronxu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.