David Oplatek, Pavel Strašák: Ošoupaná romantika brněnského Bronxu má své kouzlo

29. březen 2019

Ještě v průběhu 20. století na tomto místě docházelo k popravám odpůrců nacismu a komunismu. Bývalá krajská věznice v Brně na Cejlu je místem pohnuté historie a mnoha zmařených lidských osudů. Nový smysl dává bývalému sirotčinci a brutálnímu vězení projekt Káznice žije!

Káznice pamatuje, proměňuje (se), spojuje, inspiruje a přesahuje. Z těchto základních linek vychází spolek Tripitaka, zaměřený na lokalitu, které Brňané neřeknou jinak než Bronx.

Brněnský Bronx je opředen celou řadou mýtů a obav. Přemýšleli jsme, jak s tím místem pracovat jinak, než jen metodami sociální práce. Jak kultivovat vztahy, které tam jsou, otevírat lokalitu lidem zvenku.

Několik let se tudíž pod hlavičkou Tripitaky koná festival Ghettofest, ojedinělá akce, která přiláká každý červen do ulic tisíce návštěvníků a často sem míří i ti, kdo se Bronxu celý rok vyhýbají.

03696573.jpeg

„Chtěli jsme přilákat lidi z okolí a ukázat jim, že to tady není tak strašné. A také vytvořit událost, kterou místní nebudou vnímat jako cizorodý element,“ říká Pavel Strašák, který tu sám léta bydlí. Podle něj je smyslem živelného festivalu vybočit ze zajetých mantinelů a ukázat veřejný prostor jinak.

„Vždycky mě lákala ošoupaná romantika periferie a lidé, kteří tam žijí. Lokalita má venkovský charakter, i když je v těsné blízkosti historického centra. Je to svět sám pro sebe“ říká David Oplatek, který zde také žije řadu let a organizuje ještě další projekt - Barvy Brněnského Bronxu. Jeho cílem je vytvořit místní otevřenou a svébytnou komunitu, kterou charakterizuje pocit bezpečí, vzájemný kontakt, spolupráce, schopnost aktivně ovlivňovat své okolí.

Snažíme se zachovat ten unikátní mix, vedle sebe žijí lidé ze střední vrstvy, lidé chudí i bohatí. Je to velice živé, tepající, kosmopolitní místo.


Spustit audio