Stephen Crane: Rudý odznak odvahy. Epizoda z americké občanské války

Dramatizovaná četba na pokračování ze základního románu moderní americké literatury. Psychologický portrét mladého chlapce, který prochází svým prvním bojovým střetnutím ve válce Severu proti Jihu, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Účinkují: Radim Vašinka, Jiří Ornest, Jiří Kalužný, Pavel Novotný, Martin Mejzlík a Ludmila Vlášková
Připravil: Vladimír Zajíc
Překlad: Jiří Valja
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: v královéhradeckém studiu Českého rozhlasu v roce 2000

Když v říjnu roku 1895 vyšel Rudý odznak odvahy (The Red Badge of Courage), všem čtenářům se zdálo, že doposud nikdy nic nebylo napsáno takovýmto způsobem. Váleční veteráni zahrnuli autora nadšenými dopisy o tom, jak pravdivě a věrně zachytil jejich zážitky z boje. Nikdo nechtěl věřit, že Stephenu Craneovi je teprve 24 let a sám žádnou válkou dosud neprošel. Jeho obrazy válečné vřavy byly totiž na hony vzdáleny všem barvotiskovým obrázkům hrdinných vojáků, zato byly plné krve, strachu, chaosu, hrůzy, duševních zmatků a těžce vykoupené odvahy prostého vojáka.

Člověk ve válce, válka v člověku

Námětem románu, podaného s neobyčejnou přesvědčivostí a plastičností, je vnitřní přerod jinocha v průběhu jediné bitvy americké občanské války. Autor zachytil počáteční nezralost mladíka, utrpení v boji, strach, zbabělost, stud před ostatními vojáky, a poté obrat, rodící se vědomí odpovědnosti k pluku a s ním se dostavující statečnost bojovného a odhodlaného mladého muže.

Čtěte také

Hrdina románu Henry Flaming, odchází do války s romantickými představami. V prvním bojovém střetnutí s nepřítelem však utíká, na útěku pozoruje hrůzy bitevního pole, vidí umírat přítele a je zoufalý, že mu nedokáže pomoci. Po návratu k pluku jej spolubojovníci zahrnou péčí a Henry další den s nimi v útoku již obstojí.

Pravdivý pohled na slavné okamžiky lidstva

Román Rudý odznak odvahy nejenže založil moderní literaturu nového kontinentu, ale otevřel veskrze pravdivý pohled na všechny ty slavné okamžiky lidstva, za které jsou občas války vydávány. Je založen na snaze o věrné zachycení skutečnosti v rovině objektivní i subjektivní. Tato – ve své době zcela nová – metoda si vyžádala jiný způsob literárního vyprávění, než bylo zvykem.

Dnes je pro nás už v románové tvorbě samozřejmostí využívání tradice orální naléhavosti a upřesňování, stejně jako dychtivý proud jednoho a přesto mnohohlavého vypravěče – zde je jím hrdina Henry a jeho alter ego, jeho vnitřní hlas. Lze říci, že v románu se střetává vnitřní a vnější válka člověka a tím bude stále nadčasový.

Stephen Crane, trosečník ve člunu

Logo

Je tomu už 120 let, co ve věku 29 let zemřel Stephen Crane (1871–1900), který svůj nedlouhý život zasvětil novinařině na rozličná, převážně však sociální témata. Známý je případ z roku 1896, kdy se účastnil mediálně sledovaného skandálu jako svědek ve prospěch podezřelé prostitutky.

Uvítal nabídku stát se vojenským dopisovatelem ve španělsko-americké válce a okamžitě se vypravil na Kubu. Během plavby přes Karibik se loď potopila a on zůstal několik dní v záchranném člunu – tento zážitek později zachytil v povídce Otevřený člun.

Jako válečný zpravodaj působil též za války řecko-turecké. I Crane se jako mnozí jiní nonkonformní umělci musel v životě vyrovnávat s předsudky společnosti. Naštěstí dokázal zaujmout význačné literární osobnosti své doby, a to nejenom ve Spojených státech, ale i na druhé straně Atlantiku. Ke konci života žil v Anglii a zemřel v německých lázních Badenweileru na tuberkulózu.

Jeden z předků spisovatele byl spolusignatářem Prohlášení nezávislosti.

autoři: Vladimír Zajíc , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.