Loutky Za dveřmi

25. červen 2016

V Noční Čajovně jsme vás pozvali na divadelní festivaly, které se konají v příštích třech týdnech: Loutkářská Chrudim (30. června – 6. července) a Za dveřmi (11. – 14. července).

Za organizátory druhé jmenované přehlídky, která se zaměřuje na pouliční divadlo, do studia přišly Michaela Holbíková a Dominika Antonie Skalová. V areálu pražského Výstaviště se během čtyř dnů představí umělci z různých koutů Evropy. O velkolepé zahájení se postará švédský punkový cirkus Burnt Out Punks. Ohnivou show v dalších dnech vystřídá kupříkladu italský klaun a performer Matteo Galbusera, který má za sebou mimo jiné účinkování v Cirque du Soleil, nebo česko-italské akrobatické duo Circo Frico. Do Česka se po roce vrátí i španělská Companyia La Tal. „Tentokrát s sebou vezou Carilló – představení o klaunech, rytířích, jejich sporech i vášních,“ zve na zahraniční program Michaela Holbíková.

Z domácích tvůrců už tradičně nebude chybět žonglérské duo Bratři v tricku, které doplní Squadra Sua se svojí novinkou Happy Hour. Z jihočeských Malovic přiveze Divadlo Continuo kus nazvaný jednoduše Now..?, který s nadsázkou a humorem reflektuje aktuální dění ze světa sportu a kultury.

Rubriku Předpůlnoční telefonát jsme věnovali 65. ročníku Loutkářské Chrudimi. Akce nabídne více než stovku představení pro děti i dospělé, semináře, dílny, přednášky či koncerty. Do Chrudimi dorazí mj. tvůrci z Argentiny, kteří uvedou inscenaci s tělovými loutkami Criature Particulare.

03656059.jpeg

„S tímto nonverbálním představením vystupuje Roberto White po celém světě. Jeho loutky vznikají propojením částí těla s jednoduchými předměty jako například nafukovacími balónky, pingpongovými míčky nebo plastovými pytlíky. Techniku ‚Body Puppets‘ Roberto neustále zdokonaluje a těm, kteří se přihlásili do jeho workshopu, bude svoje vědomosti a zkušenosti předávat celých šest dní,“ říká programový ředitel festivalu Michal Drtina, který byl posledním hostem živého vysílání.

autor: krs
Spustit audio