Lidská práva v biografu

28. únor 2007

Sto dvacet tři dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa nabídne devátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Přehlídka proběhne od 28. února do 8. března v Praze a v dalších patnácti městech. I letos bude na festivalu udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu.

"Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, kategorie krátkých forem a speciální kategorie Máte právo vědět," uvedl Filip Šebek, jeden z organizátorů akce. Jeden svět představí i několik tematických sekcí a retrospektiv. Na programu je rovněž projekce filmů pro střední a základní školy. Festivalové centrum bude v pražském kině Lucerna, promítání se uskuteční také v kinech Světozor, Evald, Ponrepo, Perštýn a v Městské knihovně.

V hlavní soutěži budou o cenách za nejlepší film a za nejlepší režii rozhodovat význační světoví dokumentaristé. Do Prahy přijedou brazilská režisérka Maria Ramos, filipínský tvůrce Nick Deocampo, rakouská dokumentaristka Angelika Schuster, český dokumentarista Miroslav Janek a německý režisér Jens Schanze. Český film bude mít v této kategorii dva zástupce: nejnovější snímek Heleny Třeštíkové Marcela, který vychází z dílu série Manželské etudy po dvaceti letech, a film Jana Šikla Nízký let z cyklu Soukromé století.

Kategorie Máte právo vědět zahrnuje šestnáct celovečerních snímků, které významně upozorňují na neznámá nebo zamlčovaná témata týkající se porušování lidských práv. Tyto filmy soutěží o Cenu Rudolfa Vrby. Porota této kategorie je svého druhu světovým unikátem - je totiž záměrně složena nikoli z filmařů, ale z charismatických a statečných jednotlivců, kteří se angažují na poli obrany lidských práv. "V letošním roce jsou jejími členy aktivistka šanské národnosti Nang Hseng Noung, která uprchla z Barmy do Thajska, zakladatel Hnutí nezávislých knihoven na Kubě Ramon Colas či koordinátor projektů Člověka v tísni v Afghánistánu Gul Rahman," dodal Šebek.

Více na www.oneworld.cz.

autor: René Kočík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.