Lenka Procházková: Humří oči

16. březen 2015

Povídka současné české spisovatelky.

Poslouchejte na Vltavě 16. března 2015 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do neděle 22. března 2015.


Lenka Procházková je autorkou povídkových knih a románů, v nichž dominantním tématem bývají partnerské vztahy. Neplatí to o všech, napsala i román Slunce v úplňku o Janu Palachovi nebo prózu Beránek vycházející z kristovské legendy, ale v zásadě to o jejím díle říci můžeme.

Kromě toho je i publicistka a televizní scenáristka. Jako dcera přední osobnosti Pražského jara, spisovatele a filmového scénáristy Jana Procházky, směla po roce 1968 publikovat jen v samizdatu a v zahraničí.

Za román Růžová dáma, který vyšel poprvé v Kolíně nad Rýnem v edici Rozmluvy, získala Cenu Egona Hostovského. Od roku 1989 vydala více než deset prozaických knih a napsala několik scénářů pro televizi a tři rozhlasové hry.

Povídka Humří oči je pro autorku typická, uvádí čtenáře do situace partnerského vztahu, která na počátku vypadá nevinně, jako den na dovolené u moře, a během vyprávění se vyostří. Povídka byla napsána pro humanitární organizaci Adra a spolu s dalšími vyšla v knize Miliónový časy.


Čte: Lucie Trmíková

Autorka: Lenka Procházková Připravila: Eva WilligováRežie: Petr Mančal

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.