Laskavý duch Vlastimila Brodského. Od stepu po Boží muka

20. duben 2022

Dnes je to přesně dvacet let, co nás opustil Vlastimil Brodský, výjimečná osobnost českého herectví. Nad unikátními rozhlasovými nahrávkami na něj vzpomíná režisér a přítel Zdeněk Zelenka i profesní kolegové jako Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, Daniela Kolářová nebo Jaroslav Satoranský. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravili a uvádějí: Tomáš Pilát a Lenka Novotná
Premiéra: 16. 12. 2020

Základem komponovaného pořadu, který vznikl v roce 2020 jako připomínka sta let od narození nezapomenutelného divadelního, filmového i rozhlasového herce Vlastimila Brodského, jsou jeho vzpomínky a zamyšlení. V roce 1991 je natočil režisér Zdeněk Zelenka, ale od té doby ležely v šuplíku a vůbec poprvé zazněly až před necelými dvěma lety ve vltavském Večeru na téma. Kromě Zelenky na svého kolegu zavzpomínali i ti, se kterými trávil čas na jevištích, v šatnách nebo na filmovém place – Viktor Preiss, Jaroslav Satoranský, Jiřina Bohdalová, Daniela Kolářová, Jan Kraus či Vladimír Michálek.

Lenka Novotná, Tomáš Pilát a Zdeněk Zelenka při debatě ve studiu

Mluvilo se také o rozhlasové práci a zazněl třeba i šanson, který pro Brodského složili Satoranský s Jaromírem Hanzlíkem a s orchestrem Divadla Na Vinohradech nazpíval Waldemar Matuška. Několik filmových písniček zazpívá i samotný „Bróďa“, jak mu říkali přátelé.

Spustit audio

Související