Lars Vogt – Johannes Brahms

1. květen 2020

Nová deska německého klavíristy. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Brahmsův druhý klavírní koncert je dílo výjimečné koncepce. Téměř padesát minut nádherné hudby má úžasnou vnitřní dramaturgii. Po hudební stránce vytváří jakýsi přechod mezi meditativností 2. symfonie a heroickou tragikou následující 3. symfonie. Brahms dokonce jednotlivým větám svého koncertu předepsal přesné metronomické požadavky, což dělal jen velmi zřídka. Inovativní není pouze vztah klavírního a symfonického partu. Klavírní part je velmi těžký a nevděčný nejen pro početné akordické pasáže, terciové, sextové a oktávové sekvence a komplikovanou rytmiku. Větší obtíže působí nároky na interpreta v podobě podřízení se hudebním myšlenkám tohoto díla. Brahmsova hudba zkrátka vyžaduje klavíristu s duší básníka a myšlením filozofa. Nová nahrávka norského orchestru Royal Northern Sinfonia s Larsem Vogtem má předpoklady zařadit se mezi nejlepší novodobé nahrávky Brahmsova koncertu. (…)

(…) Vogtova hra se vyznačuje velkou senzitivitou, kultivovanou a mnohotvárnou úhozovou techniku. Díky tomu mohl klavírista rozehrát pestré barevné valéry, přitom nezapomíná na součinnost a je empatickým partnerem orchestru. Vogtovo pojetí skutečně odpovídá charakteru každé věty, přes lyrické nálady, dramatické pasáže až k virtuózně oslnivému a hravému závěru. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Ondine.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.