Ladislav Stroupežnický: Paní mincmistrová

Rozhlasová adaptace Stroupežnického historické veselohry o Mikuláši Dačickém z Heslova.

Poslouchejte na Vltavě 2. května 2015. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 8. května 2015.


Hlavním hrdinou veselohry je renesanční postava vtipného a nezkrotného básníka Mikuláše Dačického z Heslova. Příběh nás zavede do Hor Kutných, abychom mohli být svědky žertovného příběhu o záletné lásce a potrestané nepoctivosti.


Osoby a obsazení:Vilém z Vřesovic, nejvyšší mincmistr (Josef Patočka), Ludmila, jeho manželka (Libuše Havelková), Zdeněk Lorecký z Elkuše, panošek (Jaroslav Kepka), Šebestián Helzl ze Sternštejna, horní hofmistr (Vladimír Čech), Mikuláš Vodňanský z Čažarova (Václav Vydra), Mikuláš Dačický z Heslova (Jaromír Spal), Tobiáš Tříska, mince pregéř (Stanislav Neumann), paní Žofka, jeho manželka (Eva Klepáčová), David Wolfram (Karel Linc) a Ondrej Brtnický, maršejdník (Josef Zíma)

Autor: Ladislav StroupežnickýRozhlasová úprava: Eva MachkováHudba: Josef HartDramaturg: Jaromír PtáčekRežie: Jiří Roll

Natočeno v roce 1973.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.