Kurt Vonnegut jr.: Tabatěrka z Bagomba. Zábavné příběhy pro volný čas z počátku autorovy kariéry

8. srpen 2021

V totalitním Československu patřila jeho díla k tomu nejzajímavějšímu, co mohlo oficiálně vycházet. Americký spisovatel Kurt Vonnegut u nás byl „přijatelný“ díky protiválečnému vyznění svých knih, z nichž patrně nejznámější je sci-fi román Jatka č. 5 z roku 1969. Krátké povídky ale publikoval časopisecky už v padesátých a šedesátých letech. Dvě z nich v podání Jiřího Ornesta poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Ornest
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Překlad: Jiří Popel
Režie: Vlado Rusko, Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2003

Kurt Vonnegut (1922–2007) se proslavil knihami Jatka č. 5, Kolíbka, Mechanické piano nebo Snídaně šampiónů, v nichž dokázal mísit prvky satiry, černého humoru, postmodernismu a sci-fi. Ve svých knihách si bere na paškál válku, sex, rasismus, politiku i ničení životního prostředí. Studoval nejprve na Cornellově univerzitě biochemii. Odtud odešel do armády a bojoval ve 2. světové válce. Během války byl zajat a nasazen na nucené práce na jatkách v Drážďanech, kde zažil spojenecké bombardování. Po 2. světové válce studoval Carnegieho technický institut a nakonec antropologii na Chicagské univerzitě. Po studiích pracoval v reklamě a propagaci. V 50. letech začal psát povídky pro časopisy jako The Saturday Evening Post nebo Ladies Home Journal. 

Zábavné příběhy pro volný čas, které původně vyšly v amerických periodicích v 50. a 60. letech, shrnuje sbírka Bagombo Snuff Box z roku 1999 (česky Tabatěrka z Bagomba, 2001). Do vltavského vysílání tentokrát vybíráme dva texty: Tenhle můj syn a titulní Tabatěrka z Bagomba.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.