Kupte knihu, zachráníte nakladatele. Jak pomoci knižnímu trhu a ozdravit ho?

7. duben 2020

Nakladatelé, knihkupci i spisovatelé bijí na poplach. Koronakrize odhalila hlubší problémy knižního trhu v Česku. 

Po vyhlášení nouzového stavu muselo více než 500 kamenných knihkupectví v Česku zavřít. Některé velké distribuční společnosti na to hned zareagovaly oznámením, že omezují platby za prodané knihy. 

Nejlepší řešení pro tuhle chvíli je nakupovat knihy přímo od nakladatelů a po skončení nouzového stavu pomůžete malým nakladatelům tím, že budeme chodit na jejich akce.
Barbora Baronová

Do povážlivé situace se tak dostala celá řada malých a nezávislých nakladatelů, ale také redaktoři, překladatelé, spisovatelé, tiskaři a knihkupci. Koronakrize ve skutečnosti jen odhalila vleklejší problémy knižního trhu v Česku.

Trh zahlcený knihami

Podle Milana Gelnara, ředitele nakladatelství Argo, by mohl knižní trh částečně ozdravit právě ekonomický náraz, který pravděpodobně přijde v důsledku pandemie koronaviru:

Čtěte také

„Tím pádem by mohlo dojít ke snížení počtu vydávaných knih, protože před koronavirovým výbuchem se nakladatelé snažili umístit na náš omezený trh příliš velký počet titulů.“ V Česku vyšlo podle nejnovější Zprávy o českém knižním trhu 2018/2019 zhruba 15 500 knižních titulů.

Gelnar v rozhovoru pro ArtCafé také představil právě probíhající řetězovou akci #čteníspojuje, v rámci níž si můžete online poslechnout svého oblíbeného spisovatele.

Ptejte se a buďte zvídaví, i tak pomůžete malým nakladatelům

Čtěte také

„Myslím si, že jediná cesta ke změně a zvládnutí téhle situace je edukace. Je důležité vysvětlovat, co to znamená vydávat knížky a kolik to stojí,“ zdůrazňuje v ArtCafé literární dokumentaristka a zakladatelka nezávislého artového nakladatelství wo-men Barbora Baronová. „Pokud je kniha hodně levná, může to také znamenat, že se šetřilo na honorářích pro redaktory či grafiky nebo se kniha tiskla v Číně ve velkém nákladu, doplňuje Baronová.

Přeshraniční literární spolupráce

Zrušení Lipského knižního veletrhu, kde byla Česká republika loni hlavním hostem, má mimo jiné dopad na šíření české literatury v Německu.

Libuše Černá na zahájení festivalu přeshraniční literatury globale°

„Loni se díky veletrhu začalo v Německu o české literatuře mluvit a bylo by velice důležité, aby se v tom pokračovalo, ale to teď není možné,“ přibližuje v rozhovoru s Agátou Hrnčířovou Libuše Černá, ředitelka mezinárodního literárního festivalu v severním Německu, která dlouhodobě propojuje český a německý kulturní svět. Na pomoc spisovatelům uspořádala narychlo program Decamerone globale°. Čtenáři si tak mohou poslechnout texty, které měly letos vyjít, ale zatím nemohou, a jejich autory finančně podpořit.

Poslechněte si celé ArtCafé a dozvíte víc třeba o plánech platformy Knihex na změnu knižní distribuce, o pomoci spisovatelům v Německu nebo inspiracích z Austrálie, jak vytvářet zdravé a rozmanité knižní prostředí. Hudbu s knižními motivy vybíral Jiří Špičák.

autor: kult
Spustit audio

Související