Koncerty, návrat k velikonočním tradicím i premiéra raného Shakespeara. Prožijte Velikonoce s Vltavou

Nejdůležitější křesťanské svátky z celého roku nebo pár dnů volna navíc, čas modlitby i lidových zvyků, příchod jara. Jak budeme slavit Velikonoce, je na každém z nás. Jako průvodce svátečním časem ale může každému znít speciální program Vltavy. Kontemplaci doprovodí koncerty duchovní hudby, zazní ale i rozhovory s výjimečnými osobnostmi, rozhlasové hry či dokumentární pořady.

Výběr z programu

  • Pátek 7. dubna

    9:30 Joseph Haydn: Stabat Mater
    10:00 Vizitka – Eva Jiříkovská, scénografka a kostýmní výtvarnice
    12:00 Velkopáteční klapačky
    13:30 Jaroslav Achab Haidler: Staré pesachové příběhy z knihy Vepřožrout Moške
    16:20 Meditace Svatého týdne s díly barokních mistrů a premiéra kompozice Slavomíra Hořínky / Velikonoční festival duchovní hudby
    19:30 Četba na pokračování – Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy
  • Sobota 8. dubna

    9:00 Pražské biskupství – stavební pilíř české státnosti
    10:00 Cesta do pravěku – 150 let od narození Eduarda Štorcha
    11:30 Knižní pól: Daniela Fischerová
    15:00 William Shakespeare: Marná lásky snaha
    17:00 Vizitka – herečka Zuzana Krónerová
  • Neděle 9. dubna

    10:00 Czech Ensemble Baroque: Adam Václav Michna z Otradovic a jeho Sacra et litaniae
    12:05 Miloš Doležal: Horké čelo mého miláčka
    15:00 Gabriel García Lorca: Krvavá svatba
    17:00 Vizitka – historička umění a spisovatelka Jolanta Trojak
    20:00 Koncert bez hranic – Good Times Only, Toystoys
  • Pondělí 10. dubna

    8:00 Kristova trnová koruna
    9:30 Johannes Brahms: Symfonie
    10:00 Vizitka – básník Ivo Hucl
    15:00 Jan Kopecký: Komedie nová o Libuši a dívčí vojně v Čechách
    17:00 Svatojiřský klášter – duchovní srdce Pražského hradu
    20:00 SOČR: Otakar Jeremiáš, Medelssohn-Bartholdy, Josef Suk, Edvard Hagerup Grieg a další

Velkopáteční ráno otevře Stabat Mater od Josepha Haydna. Slavné oratorium je návratem ke konci Kristova příběhu, ale i nadčasovým hudebním klenotem. A že Velikonoce nejsou jen svátky křesťanskými, ale překrývají se s židovským Pesachem, připomene povídka z knihy Vepřožrout Moške od Jaroslava Achaba Haidlera. Před večerním koncertem, Janovými pašijemi od Johanna Sebastiana Bacha, zazní nevelikonoční četba  z psychologického románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy.

V sobotní Víkendové příloze zazní historický dokument o založení Pražského biskupství v roce 973. Jaké jsou jeho kořeny a víc než tisíciletá historie? Zamyslí se nad akademici i představitelé církve. Pokud patříte spíše k milovníkům mluveného slova a rozhlasových her, připravili jsme pro vás jedno neobyčejné sobotní drama: premiéru nového zpracování rané komedie Williama Shakespeara Marná lásky snaha s Ondřejem Brouskem, Petrou Špalkovou, Viktorem Preissem a spoustou dalších slavných hlasů v brilantním překladu Martina Hilského.

Čtěte také

Na velikonoční neděli se uzavře cyklus Poledních koncertů věnovaný svátkům jara a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Rimskij Korsakov, Mozart nebo J. D. Zelenka vytvořili melodie, které uslyšíte v podání čtyř světových orchestrů. A Pokud milujete hlasy velkých hereckých hvězd, nalaďte si ve tři hodiny odpoledne Hru pro pamětníky. Gabriel García Lorca a jeho Krvavá svatba bude patřit hereckým výkonům Jany Hlaváčové, Daniely Kolářové, Jana Hartla, Josefa Somra nebo Bořivoje Navrátila.

Pomlázka, oblévačka nebo šmigrust – tradice velikonočního pondělí jsou různé, ať už v Čechách, na Moravě, nebo ve Slezsku. Ve vltavském vysílání doprovodí poslední den svátečního volna kompletní nahrávka symfonií Johannese Brahmse z roku 2022 v podání orchestru lipského Gewandhausu. Pomyslným výletem do historie pak bude pořad o duchovním srdci Pražského hradu – Svatojiřském klášteře. Jaké jsou plány na jeho obnovu a co vše se tam ještě dá najít? Na to vše se ve svém pořadu ptá Markéta Vejvodová.

Sváteční dny se promítnou i do témat našich publicistických pořadů. Třeba ve Vizitce se můžete zaposlouchat do rozhovorů s vzácnými hosty: scénografkou Evou Jiříkovskou, herečkou Zuzanou Krónerovou, spisovatelkou Jolantou Trojak a básníkem Ivo Hulcem.

Ať už patříte k těm, kteří od Velikonoc čekají kontemplaci a modlitbu, nebo jen pár volných dnů v pomalu přicházejícím jaru, přejeme Vám, ať jsou to krásné dny. Vltavské vysílání bude s vámi.

Kateřina Svátková

Nejnovější články

Stránky