Adam Michna z Otradovic neznámý. Poslouchejte unikátní nahrávku jeho První mše

9. duben 2023

Zřídka uváděné dílo Básníka Loutny z Jindřichova Hradce natočil Český rozhlas v roce 2022. Jeho Missa I ze sbírky Sacra et Litaniae byla zřejmě naposledy uvedena a zaznamenána v 50. letech 20. století a od té doby na její partituru padal prach.

Latinská tvorba jihočeského skladatele patří k neprávem opomíjeným dílům, Michna zde dokazuje, že je dobře obeznámen s nejnovějšími trendy tehdejšího kompozičního umění, což právem vzbuzuje otazníky ohledně jeho mládí a hudebního vzdělání, protože z této etapy života se do současnosti nedochovaly žádné souvislé informace. Mši zaznamenal Czech Ensemble Baroque s Romanem Válkem. Vltava ji uvede 9. dubna od 10 hodin na velikonoční neděli společně s monumentálním dílem pro 32 hlasů od Michnova současníka Heinricha Ignaze Franze von Bibera.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.