Koncert bez hranic: Antibalas & The Mauskovic Dance Band

17. květen 2020

Vychutnejte si výbušnou směs afrobeatu, soulu, jazzu a R&B nebo originální interpretaci tradičních latinskoamerických tanečních stylů kombinovaných s karibskými rytmy a elektronikou.

Rozsáhlá formace Antibalas těžko mohla vzniknout někde jinde než v New Yorku, na scéně se pohybuje přes dvacet let a je jedním ze základních stavebních kamenů dnes už proslulého brooklynského labelu Daptone, který se stal synonymem pro novou vlnu soulu a R&B. Antibalas k těmto ryze americkým stylům přidávají zejména tribální africké rytmy, funk, dub a tohle všechno doplňuje ještě efektní využití tradičních bubenických škol, které jejich členové převzali ze západní Afriky nebo Kuby.

Jedním z jejich vzorů je samotný zakladatel afrobeatu Fela Kuti, ostatně jeho skladba My Lady Frustration celý koncert z loňského ročníku Cully Jazz Festival ve Švýcarsku zahajuje. Kolektiv Antibalas vydal letos začátkem února nové album Fu Chronicles, které lze také jen doporučit.

Pětičlenný The Mauskovic Dance Band má zatím na svědomí pouze jednu dlouhohrající nahrávku, loňské album ale holandskému seskupení přineslo poměrně nečekaně velkou, ale rozhodně zaslouženou pozornost. Skupina vystupovala například na festivalech Le Guess Who?, The Great Escape, Eurosonic nebo Paléo.

Pětice Holanďanů se zhlédla v latinskoamerické taneční psychedelii zejména ze sedmdesátých a osmdesátých let, kterou ovšem předkládají publiku ve velmi moderní a čitelné podobě. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jejich koncerty jsou opravdu zřídlem energie, tradiční styly jako cumbia, chichi, champeta nebo pico kombinují s analogovou elektronikou a hutným tanečním beatem.

Spustit audio

Související