Koncert bez hranic: Afrokubánská fúze z Mali a modální melodie na krétské lyry

28. březen 2021

Zavítejte společně s Alešem Opekarem na dva rozdílné koncerty. První tanečnější a zpěvnější, druhý přemýšlivější a rozjímavější.

Vznik souboru Las Maravillas de Mali sahá až do počátku 60. let. Kubánská vláda Fidela Castra, snažící se tehdy šířit svůj vliv v Africe, pozvala deset mladičkých hudebníků z Mali ke studiu v Havaně. Afrokubánská tradice v podobě spojení latinských rytmů se západoafrickým hudebním odkazem našla svou živnou půdu ve zmíněné kapele, a to mnoho let před viditelnějším a úspěšnějším projektem Buena Vista Social Club.

Soubor po letech vzkřísil francouzský producent Richard Minier, který svým dokumentárním filmem o kapele podnítil jejího zakladatele Boncana Maïgu k obnovení souboru. Jako host pak s nimi vystupoval guinejský griot Mory Kanté. Uslyšíme ho i z nahrávky koncertu v Docích ve švýcarském Lausanne 17. května 2019. Kanté bohužel o rok později ve věku 70 let zemřel.

Modální hudba Rosse Dalyho

Koncert, který uslyšíte v druhé části pořadu, byl součástí stockholmského festivalu Curious Classics a uskutečnil se 7. března 2020. Světoběžník s irskými kořeny Ross Daly už přes 35 let žije na Krétě. Studuje modální hudbu různých národů a z hudebních nástrojů si nejvíce oblíbil krétskou lyru a podobné strunné drnkací nástroje. V jeho triu hraje na krétskou lyru ještě řecká hudebnice a skladatelka Kelly Thoma. Na různé perské bubínky je doprovodil perkusionista iránského původu Bijan Chemirani. Hrají zásadně svou vlastní původní hudbu, která je však plná nejrůznějších orientálních inspirací.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.