Jiří Vaněk: Já, mé druhé já a já a. Sonda do duší současných třicátníků, kteří se zas a znovu vypořádávají se vztahy a nevztahy

11. říjen 2022

Vědí, co chtějí? Dokážou se ještě zamilovat? Poslechněte si bittersweet komedii velkoměstských mravů s Miloslavem Königem a Natašou Mikulovou v hlavních rolích. Hra napsaná na motivy knihy Jiřího Vaňka Sebedrás je rozhlasovým debutem mladé režisérské dvojice Adam Svozil a Kristýna Kosová. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace a režie: Kristýna Kosová, Adam Svozil
Osoby a obsazení: on (Miloslav König), ona + Boglárka (Nataša Mikulová), kalendárium (Jan Vondráček), Žíhaná (Eva Hacurová), Smilla (Kateřina Císařová), soudkyně a vrátná (Natálie Drabiščáková), Něžná (Elizaveta Shvachko), Alabastrová (Anna Kratochvílová), Emancipovaná (Kateřina Dvořáková), posluchač Milan (Jiří Šimek), Půlnoční (Kristýna Kosová) a hlas neznámého muže (Adam Svozil)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Natočeno: v roce 2017

Čerství absolventi režie na KČD DAMU hru napsali původně pro A studio Rubín, v adaptaci pro Český rozhlas se ocitáme v rozhlasovém studiu, v němž neplatí žádná pravidla.

Něžná, Alabastrová, Metadonová, Emancipovaná, Půlnoční, Žíhaná, Smilla... O těchto ženách, milenkách, přítelkyních či snad manželkách vypráví Sebedrás (Miloslav König) ve fiktivním rozhlasovém pořadu „Když generace Promlouvají“. Zpovídá ho vyhořelá moderátorka (Nataša Mikulová), která milou a zvídavou tvář nasazuje pouze před mikrofonem.

Jaká je generace současných třicátníků? Jsou to ztracení Samotáři, kteří nevědí, co chtějí? Dokážou se ještě někdy doopravdy zamilovat, či se dokonce s někým usadit?

V rozhlasové hře plné hudebních, seriálových či popkulturních odkazů uslyšíte například kapely U2, The Prostitutes, The Strokes, The Offspring...

Adam Svozil a Kristýna Kosová pro rozhlas již dříve režírovali četbu pro děti s názvem Nejlepší šachistka na světě. Jejich divadelní inscenace byly v posledních letech k vidění například v A studiu Rubín, v Divadle Na zábradlí (Dánská občanská válka 2018–24), v Plzni v Divadle J. K. Tyla (Iluze) nebo v Činoherním studiu v Ústí nad Labem (451 stupňů Fahrenheita).

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.