Klenot americké modernistické architektury. Adam Štěch navštívil minimalistický dům Donalda a Helen Olsen v Kalifornii

15. červenec 2020

Vznáší se jako prosklená kostka mezi bujnou vegetací rezidenční oblasti nad kampusem slavné univerzity v kalifornském Berkeley. Rezidence Donalda a Helen Olsenových je mistrovským dílem moderní americké architektury transparentních interiérů a subtilních forem.

Svou modernistickou architekturou se na úkor San Francisca proslavilo především Los Angeles. Ale i město, které se pyšní působivým mostem Golden Gate má v tomto směru mnohé co nabídnout. Přímo ve městě naleznete několik pozoruhodných brutalistických staveb, včetně úžasné katedrály Panny Marie od italského inženýra Pierra Luigi Nerviho, špičaté věže Transamerica Pyramid od Williama Perreiry nebo famózního hotelu Hyatt Regency od Johna Portmana. 

Exteriér domu Donalda a Helen Olsen, Berkeley, 1958

To, co ale činí modernismus v San Franciscu specifickým, je skupina architektů, která pracovala v oblasti od raných padesátých let. Jejich architektura vešla do historie pod označením Bay Area Style, odvozeným od názvu místního zálivu. Já jsem měl tu výjimečnou možnost navštívit jeden z nejvýznamnějších příkladů této architektonické školy, která vnesla do konstruktivistické architektury cit pro materiály a jejich jemnost. Dům architekta Donalda Olsena, který si postavil pro sebe a svou manželku Helen v kopcích nad univerzitním městem Berkeley v roce 1958, připomíná fúzi dobových architektonických přístupů. Vykonstruovaný minimalismus Miese van der Roheho získává v interiéru útulný charakter a italskou eleganci.  

Bílá ocelová prosklená konstrukce skrývá zapomenutý klenot americké modernistické architektury. Do jeho interiérů mě pozvala v roce 2016 přímo paní Helen Olsen, vdova po Donaldu Olsenovi, která mě tehdy i ve svých 92 letech oslnila svou elegancí a aktivním způsobem života. Osobně mě provedla prostorově komfortním a přesto skromným příbytkem a při tom vzpomínala na divoké večírky, které se svým mužem a jeho přáteli, například také slavným Le Corbusierem, zažila v šedesátých letech v Paříži. Fantastický interiér vybavený nábytkem zmíněných architektů Le Cobusiera nebo Miese van der Roheho doplnila působivá interiérová freska od výtvarné umělkyně Claire Falkenstein, která byla během padesátých a šedesátých let blízkou spolupracovnicí nejenom kalifornských architektů.  

Manžele Olsenovy společně cestovali v padesátých letech minulého století do Evropy, kde osobně poznali například zmíněného Le Corbusiera nebo francouzského architekta a sochaře  André Bloca. Evropští architekti se pro ně stali velkým zdrojem inspirace. Evropu jim pak v domě připomínaly staré veduty Londýna v kuchyni a mapa Paříže v ložnici. Symbolicky tak snídali v Londýně a usínali ve francouzské metropoli.     

Donald Olsen postavil v podobném duchu desítky modernistických rezidencí po celé oblasti San Francisckého zálivu. Zemřel v roce 2015. Helen ho následovala na onen svět před dvěma lety.  

autoři: Donald Olsen , Adam Štěch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.