Když si Vladivojna La Chia pozve Kyšperského do studia. Poslouchejte zatím nevydané písně, nové hudební koláže a zápisy snů v Rádiu Dada

3. prosinec 2021

Hudebnice a všestranná umělkyně Vladivojna La Chia má vlastní studio nazvané Mrtvola. V Mrtvole nahrává svoje Vladibajky i písničky. Taky si tam ale zve souputníky na poli uměleckém, které posadí za mikrofon a dokáže z nich vymámit i zcela exkluzivní materiál.

Totéž teď udělala s Martinem E. Kyšperským. Hudebník, skladatel, textař, herec a producent už řadu dlouhých let (od roku 1993) působí v kapele Květy, kterou založil ještě na základní škole s Pavlem Brychtou, Michalem Navrátilem a Michalem Komorným. Ačkoli je dnešní sestava už jiná, Květům se zdařilo vybudovat si zcela specifickou a originální poetiku, kterou si velmi dobře drží.

Kyšperský navíc hrál už v řadě filmů a vydal knížku pro děti nebo básnickou sbírku. A texty mu v hlavě vznikají i ve spánku. Anebo spíše příběhy, které se pak do textů protlačí. Že je tak trochu snílek, ukazuje Vladivojna ve svém prosincovém pořadu. Právě ze záznamů jeho snů v autorském přednesu, ze scénické hudby, dosud nevydaných písní, ale i skladeb Květů s ním sestavila hodinovou koláž. Takovou, jakou jinde neuslyšíte.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.