Když povstal kotouč gramofonový

15. červen 2006

Týdeník Fonogram, připravovaný sběratelem, překladatelem a publicistou Gabrielem Gösslem, je už osmým rokem jistotou úterního večera na stanici Český rozhlas 2 - Praha. Společně s pořadem připravoval Gössel pro Týdeník Rozhlas i jeho písemnou podobu. Setkala se s nebývalým čtenářským zájmem, a tak se v roce 2001 - vedle prvního CD ze stejnojmenné edice, zpřístupňující unikátní nahrávky průkopníků české populární hudby - objevila na trhu i kniha, opatřená podtitulem Praktický průvodce historií záznamů zvuku.

Cédéček z Edice Fonogram už vyšlo přes dvacet a nyní vychází i další Gösslova kniha: Fonogram 2: Výlety k počátkům historie záznamu zvuku. Jejím základem jsou opět články publikované v Týdeníku Rozhlas, pro potřeby obsáhlé publikace ovšem doplněné o další podrobnosti.

Gabriel Gössel

Kniha je koncipována obdobně jako první Gösslův titul. V úvodní části se čtenáři dozvědí podstatná fakta i zajímavosti z historie zvukového záznamu v různých zemích světa, ve druhé se pak prostřednictvím dalších tematických kapitol přenesou do Čech - autor je seznámí mj. s tím, "jak povstává kotouč gramofonový", či s příběhem prvorepublikové fonotéky České akademie věd a umění, připomene zlatou éru pražských šantánů, ale i kupletů a písní na motocyklové, tramvajové či železniční téma. Třetí oddíl knihy je neméně vděčný - obsahuje přes třicet hutných profilů převážně českých skladatelů a interpretů, jejichž jména už upadla v zapomnění (Vojta Merten, Karel Pečke, Harry Osten), ale i těch legendárních (Jarka Mottl, Eman Fiala, Jára Pospíšil, Ferenc Futurista). V závěrečné části pak autor s obdivuhodnou erudicí mapuje český a slovenský repertoár populární hudby na gramodeskách nejrůznějších značek.

Čtenáři Týdeníku Rozhlas dobře vědí, že součástí jakéhokoli článku Gabriela Gössla vždy bylo množství barevných ilustrací, a tak zřejmě nebudou překvapeni, že kniha Fonogram 2 je přetisky dobových reklamních materiálů, fotografií a etiket gramodesek přeplněna skoro tak, jako je Gösslův byl na Malé Straně napěchován desítkami starých gramofonů, fonogramů, ozvučnic, kliček a plechových krabiček na gramofonové jehly. Díky této grafické velkorysosti je jeho věcným, leč čtivým jazykem psaná nová knížka nejen obsáhlá (544 stran!), ale také aspirující na titul Nejkrásnější kniha roku.

Kniha Fonogram 2
autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.