Katharina Schmitt: Obrázek mládí. Experimentální hra s podtitulem „rozhlasová výstava“

14. březen 2023

Podívejte se! Uspořádali jsme pro vás výstavu. Hra dramatičky a režisérky Kathariny Schmitt Obrázek mládí překračuje hranice obvyklého chápání rozhlasové inscenace a zve diváky k nevšednímu, mnohovrstevnému zážitku. Z mozaiky vzpomínek, příběhů a prchavých myšlenek se tu skládá obraz nepřítomné dívky – samotného mládí se vší idealizací i tajemstvím, které k němu patří.

Osoby a obsazení: Starý muž (Josef Somr), Ona (Šárka Vaculíková), Fotograf (Petr Vaněk), Kurátorka (Lucie Trmíková), Matka (Marta Vítů), Otec (Jiří Štrébl), Kamarádka (Ivana Uhlířová), Uklízečka (Irena Kristeková) a Spolužák (Michal Kern)
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Viktorie Knotková
Zvukový design: Ladislav Železný
Hudba: Tomáš Vtípil
Režie: Katharina Schmitt
Natočeno: 2015
Ke hře Obrázek mládí

Nad jednotlivými exponáty – předměty, které všechny patřily nepřítomné dívce – nám jejich současní majitelé přibližují svá setkání s ní, otevírají svou vlastní perspektivu, nechávají nahlédnout do svého vnímání a představují otisk, který v nich zanechala. Tak, jako po miliónech let otiskne živá hmota svůj obraz do kamene.

Katharina Schmitt, autorka hry i režisérka inscenace, pochází původně z německých Brém, vystudovala ale režii na pražské DAMU a momentálně žije a tvoří střídavě v Berlíně a v Praze, kde je kmenovou režisérkou Studia hrdinů. Původní nápad na hru Obrázek mládí vznikl z objednávky divadla Thalia Theater v Hamburgu. Pro Český rozhlas autorka text přepracovala a vytvořila svébytnou rozhlasovou verzi. Do češtiny ji přeložila Viktorie Knotková. Při realizaci pracovala Katharina Schmitt právě se sobě blízkými herci ze Studia hrdinů Ivanou Uhlířovou, Jiřím Štréblem, Petrem Vaňkem a dalšími, ale také s Josefem Somrem či Šárkou Vaculíkovou.

Nový divadelní prostor ve Veletržním paláci v Praze: Studio Hrdinů

Pro vznik inscenace byla klíčová také spolupráce se zvukovým designérem Ladislavem Železným a skladatelem Tomášem Vtípilem. Ten se rozhodl vytvořit celou hudební rovinu pouze z možností, které nabízí a přináší lidský hlas – materiál mu poskytli jednak samotní herci, jednak pěvecký sbor Láska opravdivá, se kterým nahrával.

Spustit audio

Související