Kat. Romantický příběh podle povídky Karla Hynka Máchy

5. listopad 2022

Hra o setkání kata a krále Václava IV. ve scénické kompozici, kterou podle povídky Křivoklad Karla Hynka Máchy připravil Emil František Burian. V titulní roli Vladimír Šmeral. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Zuzana Kočová, Josef Henke
Osoby a obsazení: Básník (Otakar Brousek), Kat (Vladimír Šmeral), Král Václav (Stanislav Remunda), Miláda (Irena Kačírková), Jan Hus (Josef Patočka), Jaroš (Antonín Zíb), Stivín (Ladislav Kazda), Duchoň (Bohumil Křížek), Honza Nebojímse (Jiří Hurta), Bába (Světla Amortová), Starý rytíř (Karel Beníško), Mladík (Jiří Novotný), Panoš (Jaroslav Kepka), Hlásný (Bedřich Bobek), Jiří, zbrojnoš Václavův (Alfred Strejček), Oldřich, zbrojnoš Václavův (Josef Velda), Beneš (Vladimír Leraus), Jetřich (Bohumil Švarc), Pán z Václavovy družiny (Josef Bláha) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: E. F. Burian
Režie: Josef Henke
Natočeno: v roce 1965

Máchovo básnické i prozaické dílo bylo silným inspiračním zdrojem režiséra a skladatele Emila Františka Buriana. Ten v roce stého výročí básníkovy smrti dramatizoval román Křivoklad – první díl zamýšlené tetralogie, jejímž hrdinou byl kat ve službách krále Václava IV. Mácha v románu ještě před vznikem Máje vytvořil typicky romantického hrdinu, který stojí jako vyvrženec na okraji společnosti a prožívá rozpor mezi snem a skutečností. Po vzoru anglického romantického románu je i Máchův Kat nositelem tajemství, konkrétně tajemství svého původu, jež na konci odhalí dokonce před samotným Janem Husem.

Burian přenesl v roce 1936 inscenaci z jeviště svého Déčka do studia pražského Radiojournalu, odkud byla – jak bylo tehdy zvykem – vysílána živě. V roce 1965 se k dramatizaci vrátil Burianův žák, režisér Josef Henke, který do titulní role obsadil „burianovského“ herce Vladimíra Šmerala.

Reprízu na Vltavě uvádíme v sobotu 5. listopadu, tedy v předvečer dne, kdy v Litoměřicích předčasně zemřel Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 – 6. listopadu 1836), básník považovaný za zakladatele moderní české poezie.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.