Karel Leger: Soukromý detektiv

6. leden 2018

Povídka českého autora z přelomu 19. a 20. století o jedné loupeži a jedné nevěře v novém rozhlasovém podání Aleše Procházky. On-line k poslechu do 12. ledna 2018.

Karel Leger se narodil roku 1859 v dnešní Legerově ulici. Ne však té pražské, nýbrž kolínské. Později nastoupil ke studiu gymnázia v Klatovech, které ho do jisté míry nasměrovalo dál. Vyučoval tam totiž spisovatel Alois Vojtěch Šmilovský a ve vyšších ročnících studovali Jaroslav Vrchlický a Josef Thomayer. Roku 1873 tak Leger odešel na akademické gymnázium do Prahy, kde také odmaturoval a začal publikovat první básně. Nakonec se ale přece jen vrátil do Kolína, aby převzal rodinný statek, který ho pak živil až do smrti. Psaní se však nevzdal a svým věhlasem dalece překročil hranice Kolína.

Proslavil se především epickými básněmi a veršovanými povídkami, zasazenými do rodného Polabí, v nichž vyjádřil lásku k vlasti a satirickou kritiku maloměstského prostředí. Psal i prózu a divadelní hry. Je řazen mezi realisty, s prvky romantismu a fantastiky.

Jeho drobná povídka Soukromý detektiv vyšla původně v časopisu Národní politika v roce 1932, posléze se objevila ve sbírce Lupiči nedobytných pokladen, která vyšla před pár lety. Dnes ji uvádíme v nové rozhlasové podobě.

Účinkuje: Aleš Procházka

Připravila: Jiřina Tejkalová
Dramaturgie: Klára Fleyberková
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2017.

autoři: Jiřina Tejkalová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.