Karel Honzík: Sto let architektury vagónů

5. květen 2017

Jak se vyvíjela konstrukce železničních vagónů a jaké místo zaujímá dopravní architektura v architektuře 20. století? Ze stati teoretika české funkcionalistické architektury. Publikováno v knize Tvorba životního slohu, která poprvé vyšla v roce 1946. On-line k poslechu do čtvrtka 11. května 2017.

Stať architekta a teoretika českého funkcionalismu Karla Honzíka (1900-1966) vyšla v roce 1946 v souboru s názvem Tvorba životního slohu. Autor v ní rozebírá dlouholetý vývoj v konstrukci železničních vagónů. První vůz, který začínal mít vlastnosti vagónů běžných pro 20. století, byl postaven v severní Americe v roce 1832, tedy v době, kdy např. Německo, Rusko či Belgie ještě vůbec neměly železniční dráhu. Podle Karla Honzíka patří dopravní architektura zaslouženě do architektury 20. století.

Účinkuje: Josef Henke

Připravila: Blanka Stárková
Režie: Petr Adler 

Natočeno v roce 1994.

autoři: Blanka Stárková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.