Karel František Tománek: Jako indián svírá boky koně. Rozhlasová kompozice inspirovaná Kafkovými Dopisy Felici

27. srpen 2024

Premiérová rozhlasová hra o Kafkově nekončícím vnitřním boji mezi potřebou zakotvit a vědomím, že jakékoli připoutání znamená ztrátu tvůrčí svobody. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Kafka (Pavel Čeněk Vaculík), Felice (Kristýna Krajíčková Panzenbergová), Greta (Barbora Křupková)
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Viola Fischerová, Věra Koubová a Vladimír Kafka
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Zvukový design: Tomáš Vtípil
Hudba: Tomáš Vtípil
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 27. 8. 2024

Že ve mně zápasí dva, to víš. Že ten lepší z obou dvou Ti patří, o tom právě v posledních dnech pochybuji ze všeho nejméně.
Franz Kafka Felici Bauerové

Na základě jediného setkání v srpnu 1912 napíše Franz Kafka Felici Bauerové, vzdálené příbuzné Maxe Broda, první dopis a ona mu odpoví. Tím je z Kafkovy strany zahájena téměř každodenní písemná komunikace, která provází vzájemný pětiletý vztah. V jeho průběhu se Franz s Felicí dvakrát zasnoubí a vstoupí do něj také třetí aktérka – Felicina přítelkyně Greta Blochová. Ta se z role nezúčastněné zprostředkovatelky stává nečekaným objektem Kafkova zájmu a další adresátkou jeho dopisů.

Partnerský trojúhelník by mohl posloužit téměř jako námět pro román z červené knihovny. Co jej činí ale nesmírně zajímavým, je skutečnost, že Kafka ve své korespondenci provádí téměř zničující sebeanalýzu, rozkrývá a pojmenovává, co je za člověka a co určuje jeho život. Stává se sám sobě subjektem prožívání i objektem pozorování a svou rozpolcenost dokládá existencí dvou postav, které v něm setrvale bojují. Jedna z nich touží po útočišti v manželském svazku, druhá před touto představou instinktivně prchá a jediný smysl a cíl nalézá v psaní, které s běžným partnerským životem slučitelné není.

Ty jsi můj lidský soud. Ti dva, kteří ve mně bojují, nebo lépe, z jejichž boje se až na jeden malý, zmučený zbytek skládám, jsou jeden dobrý a jeden zlý; občas si vyměňují masky, to dělá zmatený boj ještě zmatenějším.
Franz Kafka Felici Bauerové (30. září 1917)

Právě tento vnitřní konflikt se stal pro Karla Františka Tománka základem rozhlasové kompozice, jež s využitím Kafkových dopisů, textů a deníkových záznamů přináší působivý obraz spisovatele pohlceného velikostí vlastní imaginace i hloubkou svých úzkostí.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.