Karel Čapek: Továrna na absolutno

13. srpen 2015
Hra pro tento večer

Dvoudílná dramatizace Čapkova antiutopistického románu o hrozbách nekontrolovaného pokroku, fanatismu a lidském svědomí.

Poslouchejte na Vltavě od 13. a 20. srpna 2015 vždy ve 20:00. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Inzerát. První část: Na počátku příběhu je podobně jako i v dalších jeho dílech fenomenální vynález. Tentokrát je to stroj schopný bezezbytku zužitkovat energii obsaženou v jakékoliv hmotě. Současně s ní se však uvolňuje i „duchovní“ podstata věcí a ta ovlivňuje chování lidí snad ještě víc, než hmotné důsledky vynálezu. Podobně jako v ostatních Čapkových fantaziích zajímá autora především celkový dopad převratných objevů na jednání a myšlení lidí.


Osoby a obsazení: Vypravěč (Vladimír Brabec), ing. Rudolf Marek, vynálezce (Rudolf Hrušínský), G. H. Bondy, průmyslník (Jiří Adamíra), Elen Machátová, jeho snoubenka (Gabriela Vránová), Msgre Linda, světící biskup (Petr Haničinec), Dr. Hubka (Ilja Racek), Rosenthal, člen správní rady záv. MEAS (Jiří Holý), Machát, člen správní rady záv. MEAS (Zdeněk Řehoř), Koťátko, centrální ředitel (Jan Přeučil), Kuzenda, strojník (Vlastimil Brodský), Brych, zámečník (Jaroslav Moučka), Pepouš ze Štěchovic (Jiří Lábus), Maruška ze Štěchovic (Lenka Termerová), Pan Hudec (Bohumil Bezouška), pekař (Ladislav Šimek), hajný (Steva Maršálek), Hruška, četník (Jan Skopeček) a další

Autor: Karel Čapek Dramatizace: Jan PištaDramaturgie: Pavel MinksHudební improvizace: Jiří StrohnerRežie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1988.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu